skip to Main Content

 

Rast Beča potiče iznalaženje ekološki prihvatljivih načine prevoza te se stoga proširuje i javna mreža stanica za punjenje električnih automobila. Do 2020. godine biće postavljeno 1.000 novih stanica. Projekat je djelimično finansiran i učešćem građana.

Prvih 230 stanica biće izgrađeno do sredine 2018. godine. U svakom od 23 bečka okruga prvo će se izgraditi pet stanica za brzo napajanje kapaciteta za dva električna automobila i snage 11 kW. Ostale stanice biti će postavljene do 2020. godine.

Odabir lokacija vršen je nizom kriterija, od atraktivnosti (povezanost sa javnim prevozom, mogućnost kupovine itd.) preko povezanosti sa strujnom mrežom do ekonomičnosti. Novi sistem bi trebao omogućiti jednostavno i brzo punjenje koje će prilagoditi sam korisnik. Također će biti moguće koristiti aplikaciju koja daje informacije o napunjenosti vozila, računajući preuzetu količinu i vrijeme punjenja.

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečko preduzeće za snabdijevanje energijom “Wien Energie” koje sada pojedincima nudi priliku za ulaganje u projekt u obliku kupona za punjenje. Za početak je putem htttp://1000.wienenergie.at/ prodano 2.500 paketa u roku od četiri dana, a sada je u prodaji dodatnih 2.500 paketa.

Broj stanovnika u Beču je u proteklih deset godina porastao za 200.000, a time se povećao i obim prometa. “Postavljanje stanica za punjenje električnih automobila u Beču je pored razvoja javnog prevoza još jedan važan temelj za ekološku mobilnost”, objašnjava Ulli Sima, bečka gradska vijećnica za okoliš. “Do 2030. godine emisija CO2 po stanovniku mora se drastično smanjiti i to će poboljšati kvalitet zraka. Cilj je osigurati da i buduće generacije budu zdrave”, dodaje bečka gradska vijećnica za saobraćaj i zaštitu klime Maria Vassilakou.

(Eurocomm-PR)

 

 

 

Back To Top