skip to Main Content

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je danas Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2017 PLUS. Zbog velikog broja podnesenih elektronskih prijava i ograničenog iznosa raspoloživih finansijskih sredstava apliciranje za učešće u Programu ograničeno je  za Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski, Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo.

Za realizaciju ovog Programa predviđena su sredstva u iznosu od 2.000.000 KM. Predviđeno je poticanje najmanje 450 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u tim djelatnostima. Ciljna grupa su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana podnošenja prijave na Javni poziv, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koje ćepo prijavi na Javni poziv registrirati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci, odnosno 15 mjeseci.

U Programu ne mogu učestvovati osobe koje su već koristile kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera Zavoda/službi radi pokretanja samostalne djelatnosti. Zavod će korisnicima sredstava, sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju
samozapošljavanja u svim djelatnostima osim poljoprivrede, u narednih 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva, i to u iznosu od 300 KM (mjesečno) za muškarce, odnosno 330 KM (mjesečno) za žene, a 360 KM (mjesečno) za mlade dobi do 30 godina bez obzira na spol. Za sufinansiranje samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede, Zavod će korisnicima sredstava, sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja u narednih 15 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva, i to u iznosu od 250 KM (mjesečno) za muškarce, odnosno 275 KM (mjesečno) za žene, a 300 KM (mjesečno) za mlade dobi do 30 godina bez obzira na spol.

Također, na ime troškova pokretanja djelatnosti (registracija, ljekarsko uvjerenje, taksa, materijal, oprema/sredstva za rad i sl.) Zavod će isplatiti/refundirati sredstva u iznosu od 200 KM, pod uvjetom da korisnik dostavi pravdanje u tu svrhu, uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije. Ukoliko korisnik u okviru registrirane djelatnosti zaposli drugu osobu, mjesečno će mu se
refundirati sredstva u iznosu od po 300 KM po novozaposlenoj osobi, bez obzira na dob i spol, u narednih šest mjeseci.

Back To Top