skip to Main Content

Share Economy Konferencija U Beču

Ekonomiju dijeljenja treba pretvoriti u pravednu tržišnu utakmicu, zaključak je sa bečke konferencije „European cities conference: Share economy 2017“ održane 7. i 8. marta.

U okviru ove stručne konferencije održana su razna predavanja na temu share economy, a govorilo se i o načinu prikupljanja podataka od različitih ponuđača usluga. Fokus je bio predstavljanje bečkih znanja iz domena ekonomije dijeljenja.

Share economy ili ekonomija dijeljenja se pojavila kao odgovor na ekonomsku krizu i funkcioniše po principu dijeljenja, unajmljivanja te razmjene usluga i proizvoda. Najpoznatiji modeli pomenutog načina poslovanja su Airbnb – najveća svjetska platforma za iznajmljivanje i pronalazak jeftinog smještaja  i Uber – program koji korisnicima pametnih telefona omogućava naručivanje jeftinog prijevoza.

„European cities conference: Share economy 2017“ je u Beču okupila više od 50 službenika iz nekoliko gradova srednje i jugoistočne Evrope. Predstavnik Grada Sarajeva na konferenciji je bio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Zahvaljujući EUROCOMM-PR Sarajevo i Privredna štampa d.o.o. je dobila mogućnost da prati rad ove konferencije, a o tome šta se govorilo i koji su trendovi ekonomije dijeljenja u europskim metropolama čitajte uskoro u novom broju Poslovnih novina.

 

Back To Top