skip to Main Content

Sadnice Drvo

 

 

Glavnu sektorsku konferenciju na temu “Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH“, koja se održavala juče i nastavlja danas na Kupresu, svečano je otvorio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Otvaranju konferecnije nazočili su, među ostalima, predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  Borjana Krišto, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valetin Inzko, te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Moderator ove konferencije Miroslav Kavran iz Hrvatskog drvenog klastera istaknuo je kako je svrha tog skupa predstaviti potencijale šumarstva i drvoprerađivačkog sektora u Bosni i Hercegovini kao i u zemljama jugoistočne Europe, odnosno pridonijeti boljoj valorizaciji na šumi baziranih sektora kao pokretača gospodarstva u BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara izrazio je nadu kako će dvodnevna konferencija doprinjeti oblasti šumarstva, a posebno u FBiH jer je ova oblast podijeljena u nadležnosti Federacije i županija dok već niz godina Federacija BiH nema zakon o šumama.

– On je u radnoj verziji prošao prvo čitanje u Vladi FBiH i nadam se da ćemo u narednim danima izbrusiti određana rješenja kako bi dobili kvalitetan zakon koji neće biti suprostavljen županijskim zakonima – kazao je Čavara.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zahvalio je na pozivu na konferenciju, usporedivši područje HBŽ-a s Bavarskom gdje je u oblasti šumarstva i prerade drveta uposleno 190 000 osoba.

– Drago mi je čuti od predsjednika FBiH da će novi zakon o šumama biti usvojen za neko vrijeme –  istaknuo je Inzko.

Generalni tajnik Europskih državnih šuma (EUSTAFOR)  Piotr Borkowski izrazio je pohvale na organiziranju konferencije od njihove najmlađe članice, ŠGD Hercegbosanske šume.

Uloga EUSTAFOR-a je, kako kaže Borkowski, da se bavi regulacijom šuma  te imaju članice iz 29 europskih država koje su FSC/PEFC certificirane.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Draško Dalić  kazao je kako njegova vlada prepoznala šumarstvo i drvnu industriju kao prioritete u razvoju te županije.

– Nadam se da ćemo i u budućnosti imati suradnju sa ŠGD Hercegbosanske šume kao što smo imali do sada i da ćemo zaštiti svoj prirodni resurs kao bi ga ostavili i budućim generacijama da nađu ravnotežu između uzgoja, zaštite šuma i njezinoj eksploataciji – naglasio je Dalić.

Direktor  ŠGD Hercegbosanskih šuma Draško Brnić kazao je kako se ovom konferencijom želi poslati poruka zajednici da se okreću budućnosti i da žele ovo područje i ljude približiti Europi i modernom šumarstvu u preradi drveta.

– Naše poduzeće predstavlja BiH u europskoj udruzi državnih šuma i naše prisustvo daje nam pravo postavljati ciljeve i smjernice u oblasti šumarstva kao i odgovornost u primjeni određenih rješenja na području BiH – istaknuo je Brnić.

 

Izvor: FENA

Back To Top