skip to Main Content

Društveno odgovorni projekat Merkur BH osiguranja za razvoj zdravog životnog stila djece pod nazivom ”U zdravoj školi zdrava djeca“ je u fazi uspješne finalizacije.  Četiri pobjedničke škole sa dodijeljenim fondom od 18.000 KM aktivno rade na implementaciji projekata koji će unaprijediti kvalitet boravak u školama 3000 mališana.

 O.Š. ”Puračić” iz Puračića je nagradu od 5.000 KM upotrijebila za nabavku filtera za pročišćavanje vode, i tako riješila problem nečiste vode koji je pratio generacije učenika i nastavnika.  Napokon će školski ruksaci 460 mališana iz ove škole biti lakši, jer neće morati nositi flaširanu vodu i vlažne maramice u svojim torbama.

„Ugradili smo filtere za vodu u glavnoj i dvije podružne škole, čime smo riješili decenijski problem vode za piće u našoj školi. Naša škola je nakon 133 godine, po prvi put dobila ispravan bakteriološki nalaz vode.  ” – naglasila je Rasima Smailović, direktorica O.Š. ”Puračić” iz Puračića.

Projekat Merkur BH Osiguranja i angažman na rješavanju problema vode u školi Puračić, direktno je pokrenuo pozitivne inicijative sa drugih strana – škola je dobila podršku općinskog načelnika i dodatne donacije, te su i dvije podružne škole Devatak i Tabaci dobile filtere za vodu.

”Izuzetno smo sretni što je naš projekat potakao i druge da razmišljaju u duhu društveno odgovornog djelovanja i pomognu školama poput ove. Ovo je jedan korak u ispunjenju naše korporativne misije, a to je da promoviramo kulturu zdravog življenja i zdravstvene prevencije. Mislimo da je građenje te svijesti posebno važno kod najmlađih, zato je ovaj projekat osmišljen na način da su učenici bili aktivno uključeni – zajedno sa nastavnicima su radili na razradi ideja i sada učestvuju u realizaciji. Naš projekat je proizveo jednu pravu malu revoluciju ishrane  i zdravih navika u školama, jer su mnoge škole, osim pobjedničke četiri, odlučile da ostanu aktivne i realiziraju svoje projekte u svojim sredinama” istakao je Borislav Doder, izvršni direktor Merkur BH osiguranja.

U toku je realizacija projekata u O.Š. ”Cazin II”, ”Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu te u osnovnoj školi ”Ivana fra Frane Jukića” iz Usore koje su također osvojile nagrade u projektu ”U zdravoj školi zdrava djeca”.

 

 

 

Back To Top