skip to Main Content

Kompanije “Ovako” i “Brovis” iz sastava Akova grupacije dobile su pozitivno mišljenje za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa u zemlje Evropske unije.

Tim povodom kreativna direktorica “Akova Impexa” Emina Džafić na konferenciji za novinare u ovoj kompaniji kazala je da je to veoma važna vijest za BiH i jedna od najvažnijih kada je riječ o bh. peradarskom sektoru.

– Na ovaj način otvoreno nam je tržište od 500 miliona stanovnika i ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da ćemo to na najbolji mogući način i iskoristiti. Ono na šta smo posebno ponosni jeste da, od četiri kompanije na nivou BiH koje su odabrane da pristupe proceduri dobijanja dozvole za izvoz u EU, dvije kompanije dolaze iz ove grupacije, a to su Mesna industrija ‘Ovako’ koja se bavi preradom pilećeg i junećeg mesa i ‘Brovis’ Visoko koji se bavi proizvodnjom svježeg i zamrznutog pilećeg mesa – dodala je Džafić.

Navela je da ova kompanija duži niz godina proizvodi i zadovoljava standarde EU te da je ovo samo potvrda dugogodišnjeg rada i ulaganja u ovaj sektor.

– Sama činjenica da od četiriju kompanija na nivou BiH, dvije dolaze iz naše grupacije, pokazuje da smo prepoznati kao brend kako od naših državnih organa, tako i od EU – istakla je Džafić.

Direktor “Brovisa” Nirves Bulaja podsjetio da je “Brovis” još 2012. bio predmetom kontrole inspektora iz EU.

– Nažalost, tada se nismo mogli pohvaliti nekim lijepim informacijama, ali od tada je “Brovis” uložio velika sredstva u uređenje infrastrukture i tehnologiju, tako da “Brovis” danas, što su inspektori u svojoj kontroli i zaključili, zadovoljava kriterije što daje dodatnu mogućnost za izvoz na tržište od 500 miliona konzumenata – kazao je Bulaja.

Govoreći o tome kada će početi izvoz na tržište EU, menadžer eksporta Nedžad Biberović je kazao da se to sigurno neće desiti u predstojeća četiri mjeseca, te da im taj period odgovara da bi se što bolje pripremili za konkretne izvozne mjere. Ono što sada predstoji jeste provođenje procedure dodjele zvanične dozvole, koju treba da provede Evropska komisija.

U naredna četiri mjeseca, kako je istakao, radi će na ozbiljnim pripremama za povećanje kapaciteta i nabavci  opreme.

– Naše prioritetno tržište i dalje jeste BiH, a definitivno ćemo gledati da izvozom u EU dobijemo dodatnu vrijednost i omogućimo otvaranje novih radnih mjesta i proširenje kapaciteta – kazao je Biberović dodajući da to podrazumijeva strateško planiranje povećanja kapaciteta na svim nivoima.

Akova grupacija se sastoji od tri komplementarne kompanije – “Akova Impex”, Mesna industrija “Ovako” i “Brovis”. Grupacija trenutno ima 900 zaposlenih.

– Ljudi koji traže kvalitet sigurno će biti zadovoljni našim proizvodima – istakao je Biberović.

(Fena)

Back To Top