skip to Main Content

KOMENTAR ZAKONA O STVARNIM PRAVIMA REPUBLIKE SRPSKE

165,00 KM

  • cijena-u-eur: 150
SKU: 000043 Kategorija:

Opis

Autori: prof. dr. Ilija Babić, prof. dr. Duško Medić, prof. dr. Enes Hašić, prof. dr. Meliha Povlakić i Larisa Velić, advokat

Iz recenzija:

Autori su za kratko vrijeme izradili vrijedno pravno djelo koje zaslužuje pozornost, jer u Bosni i Hercegovini od početka primjene austrijskog Općeg građanskog zakonika – OGZ-a (1878.) do danas nikada nije napisan nijedan komentar ustanova stvarnog prava (iz OGZ-a), kao i komentar posebnog zakona o stvarnim pravima: Zakon o osnovnim svojinskopravnim odnosima SFRJ iz 1980., Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima RBiH iz 1995. i Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima FBiH iz 1998.

Prof. dr. Petar Simonetti

Komentar ovog zakona predstavlja obimno pravno delo. Na više od osam stotina strana podrobno je razmatrana materija pravnih odnosa u stvarnom pravu. Autori su brižljivo analizovali Zakon, naročitu pažnju su posvetili onim delovima koji označavaju novine u odnosu na dosadašnje zakonodavstvo, kao što su načelo superficies solo cedit, i sa tim povezno novo uređenje prava na nepokretnim stvarima, susvojina i promenjeni pravni režim etažne svojine, hipoteke i založno pravo uopšte, službenosti i realni tereti, kao i zamršena pitanja prelaza iz ranijeg sistema u novi, moderan sistem prava.

Prof. dr. Miodrag Orlić

Format B5 – strana 850

Back To Top