skip to Main Content

U Zvorniku je jutros zvanično otvorena fabrika “Zeochem” za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka.

Švicarska firma “Zeochem”, koja je dio grupacije “Kemi papir holding AG (CPH Chemie Papier Holding AG), nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku. Ova firma je prije nešto više od godinu kupila 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta u Zvorniku u namjeri da izgradi proizvodni kompleks koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer  novoizgrađena fabrika u Zvorniku, osim postojećih u Švicarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika “Zeohem” nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon u Zvorniku nalazi se u neposrednoj blizini kompanije “Alumina”, koja je dugogodišnji partner “Zeochema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina i indirektni učesnik u projektu, navode iz ove fabrike.

Temeljac za izgradnju fabrike u Zvorniku postavljen je 6. marta 2017. godine.

(Srna)

Back To Top