skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je ministra vanjskih poslova Islamske Republike Irana Mohammada Javada Zarifa i upoznao ga o aktualnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Složili su se kako Bosna i Hercegovina i Iran imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da postoji veliki potencijal za daljnje razvijanje saradnje, posebno u oblasti privrede.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da to pokazuje i brojno izaslanstvo iranskih privrednika koji su sudjelovali na privrednom forumu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i da očekuje da se saradnja u svim sektorima intenzivira.

Ministar Zarif je prenio poziv predsjedavajućem Zvizdiću da posjeti Iran. Izrazili su želju i spremnost za unapređenjem nivoa saradnje, nastavkom posjeta na visokom nivou.

Razgovarali su o mogućnostima  za uspostavu platnog prometa  i izrazili nadu da će se to pitanje ubrzo riješiti, čime će se otkloniti prepreke jačanju ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Zarif su razgovarali i o liberalizaciji viznog režima, kako za poslovne ljude, tako i za turiste i građane, kao i o saradnji u oblasti turizma, naučne, tehničke, obrazovne i kulturne saradnje.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Irana u BiH Mahmoud Heidari.

 

Back To Top