skip to Main Content

Sastanak predstavnika bh. i hrvatskih institucija koji je danas upriličen u Sarajevu samo je jedan u nizu sve dok se ne dođe do konačno restrukturiranja hrvatskog giganta “Agrokor”, a plan rekonstruiranja bi trebao biti prezentiran za 15 dana, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predstavnici Centralne banke BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za osiguranje depozita, Vanjskotrgovinske komore BiH te predstavnici dviju entitetskih vlada, pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatske Zvonimir Novak te povjerenik Vlade Republike Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak.

Zvizdić je potvrdio da se na sastanku razgovaralo o  koracima i izazovima pred kojima je BiH kada su u pitanju kompanije koje posluju  unutar Koncerna “Agrokor”, a jedan od zaključaka je da svi moraju realizirati svoje obaveze i plaćati svoje račune prema uposlenima, državi i obaveze prema dobavljačima na bazi preciziranih principa i hronološkog redoslijeda.

– Plan aktivnost restrukturiranja Koncerna “Agrokor” i eventualni uticaj na BiH bit će prezentiran u narednih 15 dana. Zatražili smo i plan isplate prema dobavljačima, jer smo zainteresirani da isplata  dobavljačima ide na vrijeme, odnosno da se ne probijaju rokovi, kao i za očuvanje postojećih radnih mjesta bh. državljana koji su zaposleni u kompanijama iz Koncerna njih 5.200 – kazao je Zvizdić.

Napomenuto je i da neće biti poduzimanja mjera koje bi na bilo koji način značile izvlačenje kapitala iz “Agrokorovih” firmi u BiH, a u korist sanacije centrale u Hrvatskoj, te je Zvizdić kazao da postoji i dogovor o imenovanju predstavnika entitetskih vlada koji bi bili prisutni u tim firmama da bi se kontrolirali novčani tokovi i isplate.

– Ohrabruje optimizam Ramljaka da će se ova priča završiti s pozitivnim ishodom, što je važno za kompletnu regiju i svakako BiH, jer bi bilo kakav negativan ishod imao posljedice na privredu i ekonomiju BiH – zaključio je Zvizdić.

Pomoćnik ministrice Zvonimir Novak je ovaj sastanak nazvao konstruktivnim te je naglasio da je danas prezentirano zakonsko rješenje koje je Hrvatska donijela za koje kaže da je od sistemskog značaja za Hrvatsku, a sada će se primijeniti na “Agrokor”, dodajući da u vezi s pitanjem te kompanije mora postojati dijalog i komunikacija bez skrivenih namjera i samo se tako može spasiti cjelokupna situacija.

Povjerenik Ramljak potvrdio je da kada je preuzeo ovu kompaniju finansijska situacija bila je alarmantna, a i danas je, ali smatra da je ovo bitka s vremenom, bitka za zaposlene, ali i za dobavljače i njihove zaposlene te sve države u regiji i njihove građane.

– Ta bitka još traje. Ne želim širiti lažni optimizam, trenutno ne mogu reći da se situacija promijenila u 15 dana. Tako teška situacija bi se prelila i na sve zemlje regije, ali smo to uspjeli spriječiti. Sada se bavimo izdvojenim problemima Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH – pojasnio je Ramljak.

Kako je kazao učinit će sve da se sačuvaju sva radna mjesta te da se počnu plaćati računi, jer “mi nismo plaćali svoje račune na vrijeme”, a potom i da se plate porezi i plate svih uposlenika u sistemu.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula potvrdio je  da kompanije u BiH koje su u sastavu “Agrokora” posluju po zakonima BiH i u svim dosadašnjim inspekcijskim nadzorima i plaćanjima uredno izmiruju svoje porezne i carinske obaveze kada su u pitanju indirektni porezi.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da su analizirane mjere osiguranja po ugledu na Hrvatsku kada je u pitanju takozvani lex “Agrokor”, ali je pitanje koliko se to može uraditi jer se mjere osiguranja ne mogu retroaktivno primjenjivati.

– Istovremeno neprikosnoveno je vlasništvo, a to je drugačije u Hrvatskoj. Sve firme se uistinu bore i po pokazateljima su neovisne i tako posluju po svim ekonomskim pravilima i zakonima. Tražimo isti status za sve dobavljače i da nema preferiranih  jer su podijeljeni na domaće i inozemne dobavljače – zaključila je Milićević.

Prethodno je organizirano nekoliko sastanaka u vezi s problemima u “Agrokoru” i mogućim štetnim posljedicama po BiH. Hrvatski gigant “Agrokor” suočen je s problemima zaduženosti od oko 6,4 milijarde KM, a ova kompanija i s njom povezane firme u regionu zapošljavaju oko 60.000 ljudi. (Fena)

Back To Top