skip to Main Content

Drugi  dan Sigurnosne konferencije u Minhenu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je obraćanjima zamjenika kancelarke i ministra vanjskih poslova SR Njemačke Sigmara Gabriela, premijerke Ujedinjenog Kraljevstva  Velike Britanije i Sjeverne Irske Therese May, predsjednika Evropske komisije Jean Claude Junckera, te premijera Austrije Sebastiana Kurza,Turske Binali Yildirima, Francuske Edouarda Philippea i Poljske Mateusza Morawieckog, kao i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić susreo se danas na marginama Sigurnosne konferencije u Minhenu  sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom koji mu je uputio čestitke za usvojene odgovore na Upitnik Evropske komisije.  Komesar Hahn je rekao da je neophodno nastaviti napore u realiziranju reformskih procesa na putu ka EU integracijama. Rekao je da će odgovori na Upitnik biti korišteni da Evropska komisija ocijeni sposobnost i zrelost zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić je  istaknuo da proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije predstavlja završetak najkompleksnije faze na putu BiH ka Evropskoj uniji. Rekao je i da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja poruka gdje BiH želi biti i gdje ona i istinski pripada. Naglasio je i da je Bosna i Hercegovina potpuno opredijeljena da evropske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem je BiH posvećena.

Predsjedavajući Zvizdić se danas kratko susreo i sa ministrim vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Back To Top