skip to Main Content
Zvizdic Kotthaus 26 04 17

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić  razgovarao je juče u Sarajevu sa šefom odjela za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Martinom Kotthausom o perspektivama realiziranja Ekonomske reformske agende i o putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao Kotthausa  sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i  zahvalio se narodu i Vladi SR Njemačke na dosadašnjoj podršci i posvećenosti reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u dijelu evropskih integracija i socio-ekonomskog razvoja. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je cilj Bosne i Hercegovine sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, te aktivacija MAP-a za članstvo u NATO savezu.

Martin Kotthaus je rekao da je stabilnost u regionu Zapadnog Balkana posebno značajna za cijelu Evropu i da SR Njemačka podržava evropsku perspektivu regiona i Bosne i Hercegovine, te  da kroz njemačko-britansku inicijativu od 2014. godine radi na socio-ekonomskim ciljevima.

Predsjedavajući Zvizdić i Kotthaus su se saglasili   da su reformska agenda, vladavina prava, jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja ključni za jačanje stabilnosti, prosperiteta i poboljšanja životnog standarda građana u BiH.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann.

Back To Top