skip to Main Content

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i njegov zamjenik, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarali su danas s predstavnicima Vanjsko-trgovinske komore (VTK) BiH i Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo važnost drvne industrije, naglašavajući da šumarstvo predstavlja jedan od najznačajnijih sektora privrede Bosne i Hercegovine koji već duži niz godina ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni. Rekao je da drvna industrija bilježi rast i da je njeno učešće u  ukupnom izvozu privrede BiH oko 11 posto, te da je potrebno stvoriti preduslove da se takav pozitivan trend održi i nastavi.

Ministar Šarović je naglasio neophodnost usklađivanja ove privredne grane sa evropskim standardima i direktivama, te bi u narednom periodu tom segmentu trebalo  posvetiti posebnu pažnju.

Predstavnici VTK BiH i Asocijacije drvne industrije i šumarstva su  se zahvalili predsjedavajućem Zvizdiću i ministru Šaroviću na prepoznavanju značaja ovog sektora privrede i rekli da većina domaćih proizvođača ima probleme sa obezbjeđivanjem redovnog snabdijevanja sirovinom. Naglasili su i da drvna industrija zaslužuje značajnije mjesto u cilju poboljšanja stanja  u  ovom sektoru. Rekli su da u okviru drvne industrije Bosna i Hercegovina ima dobre domaće investitore koji je sigurno neće napustiti i koji će uložiti sve napore da usklade poslovanje kako bi bili konkurentni i u Bosni i Hercegovini i izvan nje.

Predstavnici Asocijacije drvne industrije su predložili da ova oblast  bude proglašena strateškom granom privrede Bosne i Hercegovine kako bi mogla ostvariti podršku za stimulisanje izvoza i zapošljavanje radne snage.

Razgovarano je i o obavezi certifikacije porijekla drvne sirovine kao  preduslova za daljnji neometan izvoz namještaja u Evropsku uniju, kao i o značaju podrške za izlaganje na sajmovima namještaja u svijetu.

Back To Top