skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić primio je juče u Sarajevu delegaciju članova Interparlamentarne unije Velike Britanije (BGIPU) koju je predvodio predsjedavajući BGPIU Nigel Evans.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci i pomoći koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo Bosni i Hercegovini kroz Britansko-njemačku inicijativu koja je dala novi pozitivan momentum za pokretanje reformskog procesa i ubrzanje EU integracije BiH. Rekao je da je značajna  prijateljska podrška Ujedinjenog Kraljevstva u procesu bh. evropskih i euro-atlanskih integracija i istaknuo da BiH cijeni podršku UK u procesu integracije BiH u EU, kao jednog od najvećih zagovornika EU proširenja. Predsjedavajući Zvizdić je izrazio uvjerenje da će i nakon izlaska iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da podržava reformske procese u BiH na njenom putu ka EU.

Članovi britanske Interparlamentarne unije Velike Britanije su pohvalili progres koji je u protekle tri godine postiglo Vijeće ministara BiH i izrazili nadu da će u narednom periodu, put ka Evropskoj uniji i NATO savezu biti još brži.

Razgovarali su i o predstojećem  Samitu o zapadnom Balkanu koji će se održati u Londonu 9. i 10. jula 2018. godine na kojem se  očekuje da glavne teme budu: ekonomija, sigurnost i politika.

Sagovornici su zaključili da su ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva  skromni, ali sa značajnim potencijalom, te da vanjskotrgovinska razmjena između BiH i UK za 2017. godinu bilježi značajan rast u odnosu na prethodni period.

 

Back To Top