skip to Main Content

Ugledni svjetski list Financial Times napisao je detaljan izvještaj o vrijednosti  bliskoistočnih investicija u države regiona, s posebnim osvrtom na  one u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U izvještaju se navodi da položaj država, konkuretna radna snaga, turistički potencijali, prirodne ljepote i mogućnost članstva u Evropsku uniju čine ove zemlje aktraktivnim za investiranje i dodatni razvoj ekonomije.

Arapski investitori najviše ulažu u Srbiju, a  Financial Times smatra da će projekat “Beograd na Vodi“, vrijedan 3 milijarde eura, ovu zemlju pozicionirati kao glavni centar za investicije koje s Bliskog istoka pristižu u region. Vrijedne su i investicije u Crnoj Gori, zahvaljujući kojima se očekuje da će ova zemlja, u period 2015. do 2025. godine, imati treću najbrže rastuću stopu turizma u svijetu.

Sve veći je interes i za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Najveći arapski investitor je Saudijska Arabija, a slijede je ostale zemlje Golfskog zaljeva. Sve su brojniji turisti iz ovih zemalja – neki od njih dolaze da uživaju u prirodnim ljepotama naše zemlje, dok drugi vide potencijale za investiranje. Prema Financial Timesu najviše se ulaže u rezidencijalne i turističke komplekse, te  shoping centre. Jednom od najznačajnijih investicija smatra se izgradnja Sarajevo City Centra koji je finansirala Al Shiddi Grupacija iz Saudijske Arabije, a u čijem će sklopu uskoro biti otvoren i prestižni hotel Swissotel.

U izvještaju je objavljen je i ekskluzivan podatak koji se odnosi na ulaganje u nekretnine, a koji potvrđuje da 80% investicija u ovom segment dolazi iz Izraela.

Prema podacima FIPA-e, arapski investitori mnogo više ulažu u zemlje EU gdje su i više nego dobrodošli. To potvrđuje činjenicu da investicije ne poznaju religiju i granice, one znaju samo za profit. Stoga, trebamo investicije s Bliskog istoka dočekati otvorenije i posmatrati ih kao ulaganje u prosperitet  i doprinos razvoju Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona.

 

 

 

Back To Top