skip to Main Content

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović sumirao je ovogodišnji Kopaonik biznis forum na kojem je, kako kaže, prisustvovalo 1.140 učesnika i 120 akreditovanih novinara. Održano je 20 panel diskusija, 3 plenarne sesije, 4 specijalna događaja i 2 panel prezentacije.

– Na ovom Forumu, 24. po redu, što je duga tradicija, prvi put smo imali nepodjeljenu saglasnost oko reformske agende između predstavnika Vlade, Narodne banke Srbije, poslovne zajednice i međunarodnih finansijskih organizacija. Na nama ostaje da Vladi i Narodnoj banci Srbije uputimo dokument “Kopaonik koncenzus“ u formi zaključaka konferencije te da ih podsjećamo na to što su nam obećali kao dio reformske agende na Forumu. Zadovoljan sam događajem, sljedeće godine se vidimo u isto vrijeme. Imat ćemo 25. Kopaonik biznis forum, a do tada ćemo imati i regionalne aktivnosti – kaže Vlahović.

Selektor Kopaonik biznis foruma prof. dr. Dragan Đuričin, izjavio je: Kopaonik biznis forum je mjesto na kome ljudi razgovaraju, iznose svoje stavove, usklađuju mišljenja i dolaze do koncenzusa. Da bi se došlo do koncenzusa, mi prvo pripremimo pozivno pismo sa obrazloženjem, napravimo radove naših najuglednijih ekonomista u vezi sa pitanjima koja su aktuelna i sa pitanjima koja će biti aktuelna u periodu koji je ispred nas. Također, želimo uticati i na domaću širu javnost, ne samo ekonomsku, tako što napravimo Zbornik radova koji tretira glavna pitanja svjetske ekonomije. U Zborniku radova ove godine nalaze se četiri Nobelovca, predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda, velika imena ekonomije i uglednika, kao i nekoliko naših ekonomista. Vidjet ćete da su i naši stavovi na fonu onoga što oni govore, ako ne i na isti način da obrazlažemo probleme i moguća rješenja. To je faza indokrinacije. Onda dođe Kopaonik i mi sa tim materijalom i stavovima izlazimo u javnost, Vlada ima svoju priliku, Međunarodna finansijska zajednica ima svoju priliku, međunarodne diplomate imaju svoju priliku, privreda ima svoju priliku kao i sektori povezani sa ekonomijom kao što su obrazovanje, nauka i zdravstvo. Kopaonik je mjesto razgovora. Kopaonik koncenzus će biti napravljen i ako pogledate šta je napisano prošle godine i šta je Vlada radila ove godine, vidjet ćete da je bilo mnogo podudarnosti.

Na Kopaonik biznis forumu bilo je mnogo dobrih ideja. Jedna od njih rečena od ministra u Vladi, jeste da Vlada u novim oblastima treba slušati uspješne pojedince, a ne da diskutuje o političkim stavovima predsjednika Vlade, naročito kad se radi o oblastima kao što je digitalizacija i zdravstvo. Imali smo izuzetno uspješne ljude iz oblasti digitalnih tehnologija. Bilo je puno prijedloga za tehnološko preduzetništvo i danas smo dobili dobre prijedloge o regulisanju ekonomskih aspekata zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Promjene su tako brze da u zemlji koja ima kašnjenje zbog prethodnih pogrešaka u vođenju politike i ekonomije, u takvoj zemlji u vremenu kad je budućnost iza nas, jako je teško dostići budućnost.

Back To Top