skip to Main Content

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić predvodio je izaslanstvo BiH na Međunarodnom prometnom forumu (ITF), koji se tradicionalno održava svake godine u Leipzigu u Njemačkoj. Glavna tema ovogodišnjeg ITF-a je upravljanje prometom. Bosna i Hercegovina ima višestruku korist od ovog foruma, a zamjenik ministra Dalipagić je naglasio da, iako mala, naša zemlja ima značajne energetske i sirovinske resurse koji su jako traženi u novoj eri globalne industrijalizacije.

Zamjenik Dalipagić je kao ključno istaknuo pitanje održavanja ravnoteže između daljnjeg razvoja prometa i prometne infrastrukture sa prirodnim okruženjem, kao i pitanje balansa te dvije, često suprotstavljene, stvari u jednoj funkcionalnoj i održivoj cjelini. Drugim riječima, postavlja se pitanje kako spojiti planiranje prometa i razvoj prometnih kapaciteta, čineći ga sigurnim i održivim, a pri tome ostati u okviru prihvatljivih rizika za životnu sredinu i zdravlje ljudi. Na ovogodišnjem Prometnom forumu, u okviru zatvorene ministarske sjednice, usvojena je ministarska Deklaracija o upravljanju prometnom te za novog generalnog tajnika ITF-a izabran Young Tae Kim iz Republike Koreje. Predsjedavanje Prometnim forumom obnaša Meksiko, a ova institucija je bogatija za dvije nove članice: Ujedinjene Arapske Emirate i Kazahstan, o čijem prijemu se također odlučilo na zatvorenoj ministarskoj sjednici. ITF je ove godine bio do sada najposjećeniji, osobito u odnosu na sudjelovanje ministara, zamjenika i predstavnika državnih vlada.

Na marginama Foruma, zamjenik Dalipagić se susreo s generalnim direktorom UNIFE Philippeom Citroenom. Radi se o organizaciji koja je neposredno vezana za željeznički sektor u Europi. Zamjenik je upoznao generalnog direktora s trenutnim stanjem željezničkog sektora u BiH te planiranim aktivnostima u cilju izgradnje rekonstrukcije i revitalizacije bh. željeznica. Generalni direktor je izrazio spremnost pružanja potpore BiH u planiranim aktivnostima kako na stručnom području tako i putem neposrednog lobiranja kod međunarodnih financijskih institucija. U cilju produbljivanja suradnje, u narednom razdoblju je dogovoreno organiziranje sastanka predstavnika UNIFE s predstavnicima bh. željezničke javne korporacije, kao upravljača željezničkom infrastrukturom u BiH.

Back To Top