skip to Main Content

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem, šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji boravi u BiH u okviru drugog pregleda Proširenog aranžmana između BiH i MMF-a.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode na razini BiH kako bi se ispunile preuzete obveze iz Pisma namjere.

Naglašeno je da je nužno nastaviti provođenje reformi bez obzira na poteškoće koje nosi izborna godina.

Ministar Bevanda istaknuo je da je Vijeće ministara BiH u ožujku ove godine ponovo usvojilo  izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH, koji je bio privremeno povučen iz parlamentarne procedure, te očekuje da će ovaj reformski zakon dobiti podršku većine jer je to u interesu jačanja i boljeg funkcioniranja bankarskog sektora u BiH.

Na sastanku je naglašeno da se provode mjere ograničenja u vezi s izdvajanjima za plaće uposlenih što pokazuju podaci iz kvartalnog izvješća o izvršenju proračuna.

Raspodjela sredstava od neizravnih poreza bila je tema današnjeg sastanka, kao i problemi raspodjele prihoda od cestarine zbog odsustva suglasnosti entiteta zbog čega se sredstva akumuliraju na namjenskom računu kod Centralne banke BiH poslije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama .

Predstavnici MMF-a ocijenili su da je nužno tražiti kompromis te da će tijekom drugog pregleda obaviti razgovore i s entitetskim vlastima.

Do sada su u okviru aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

 

Back To Top