skip to Main Content

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić na Svjetski dan standarda odao je priznanje bh. stručnjacima na naporima, koji ulažu u procesu prihvatanja međunarodnih standarda.

– To je neophodno da bi bh. privrednici mogli izvoziti svoje proizvode, te je važno upoznati ih o značaju i primjeni standarda. Također, u tom procesu i zakonodavna vlast treba biti informirana šta je sve potrebno Evropskoj i Svjetskoj zajednici  da bi se bh. proizvodi našli na njihovim policama – kaže Bojić.

Po njegovom mišljenju, BiH je puno postigla u pogledu uvođenja i usklađivanja standarda, koji su od suštinskog značaja za uzajamno korisnu trgovinu i pospešuju njenu efikasnost na međunarodnom nivou.

– Oko 75 posto standarda preuzeli smo kao BAS standarde, što iznosi više od 18.000 standarda. Taj broj se stalno mijenja jer su standardi živa stvar, koji prate razvoj nauke i tehnike. Usklađenost standarda dosta je dobra u drvnoj industriji, sistemima upravljanja i elektrosektoru – rekao je pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti (BAS) Goran Tešanović

Prateći razvoj i primjenu standarda Institut  za standardizaciju BiH(BAS) sarađuje s međunarodnim organizacijama za standardizaciju, što doprinosi da se proizvodi mogli ispitati i certificirati.

– Privrednicima dajemo podršku na način da se mogu uključiti u rad tijela Instituta i tako pratiti razvoj standarda – kazao je Tešanović.

U ovom procesu ulogu koordinatora ima Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje se bavi preuzimanjem direktiva Evropske unije.

– Tehnički propisi koji se preuzimaju putem direktiva uključuju takozvane minimalne tehničke zahtjeve za proizvode, koji se realiziraju kroz preuzete standarde, ali ne moraju isključivo jer je moguće da se tehnički propis ispuni i bez standarda. Zato standardi više nisu obavezni kao što su nekada bili, ali su u velikom procentu u praksi – naveo je pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović na seminaru o značaju standarda u BiH.

 

Izvor:FENA

Back To Top