skip to Main Content

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković primio je u odvojene posjete novoimenovanu ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Londonu Valentinu Marinčić, ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i novoimenovanog trgovinskog savjetnika u Ambasadi Austrije Andreasa Meindela. Razgovarano je o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje, povećanju obima trgovinske razmjene, kao i mogućim zajedničkim projektima. Posebno je istaknuto da Bosna i Hercegovina raspolaže velikim prirodnim potencijalima koji su u velikoj mjeri neiskorišteni, posebno u oblasti energetike, te da je potrebno dodatno se angažovati kada je riječ o promociji svih resursa i povoljnosti poslovanja koje BiH nudi stranim investitorima.

U fokusu sastanaka bila je aktuelna problematika vezano za uvođenje kvota od strane Evropske Unije na čelik i aluminijum i posljedice po Bosnu i Hercegovinu. Potpredsjednik Vuković je apelovao na ambasadore Del Vechia i Meindela da, kao predstavnici država članica Evropske unije pruže podršku Bosni i Hercegovini i njenom zahtjevu za poštovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izuzimanju Bosne i Hercegovine iz najavljenih kvota.

Komora je već djelovala prema relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini tražeći reagovanje i zaštitu domaćih kompanija. Prema riječima potpredsjednika Vukovića, razumjevanje i podrška država članica Evropske unije je od ključnog značaja za rješavanje problema koji će, ukoliko se na zahtjeve Bosne i Hercegovine ne odgovori pozitivno, unazaditi metalnu industriju koja je i pokretačka snaga Bosne i Hercegovine obzirom na trend rasta i pozitivne pokazatelje koje ostvaruje poslednjih godina.

Ambasadori Del Vechio i Meindel dali su punu podršku inicijativi Komore i potvrdili da će punim kapacitetom i u okviru svojih nadležnosti djelovati ka relevantnim institucijama kako bi se Bosna i Hercegovina zaštitila, te su posebno istakli činjenicu da navedeni problem ne ugrožava samo Bosnu i Hercegovinu, već i njihove investitore, posebno austrijske kao najveće, koji su prepoznali potencijale BiH i već dugi niz godina uspješno posluju i planiraju nove investicije.

 

Back To Top