skip to Main Content

Knjiga “Vodič za turiste – carinski putnički informator” autora Nermina Ramićevića predstavljena je juče u Sarajevu.

Autor je pojasnio da je knjiga namijenjena bh. građanima kako bi naučili carinske propise za prelazak granica kao putnici, ali i posjetiteljima iz bh. dijaspore i svijeta.

– Knjiga objašnjava kakva su pravila u zemljama u okruženju i šire kako bi olakšala prelazak graničnog prijelaza i educirala građane koji putuju – rekao je Ramićević.

Precizirao je da je u knjizi najviše pažnje posvećeno pravilima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj, kao i u SAD-u, Kini i Rusiji.

– Primjera radi, u Bosni i Hercegovini carinska povlastica iznosi 600 KM po osobi po danu, za bh. državljane i strance, dok ista povlastica u SAD-u za njihove državljane iznosi 800 dolara a za strance 100 dolara – naveo je Ramićević.  

Dodao je da se ti iznosi razlikuju od zemlje do zemlje zbog čega je važno biti upoznat s tim pravilima kako se ne bi pravili prekršaji i plaćale carine.

Ramičević je naglasio da su u knjizi obrađene i teme poput putnika s diplomatskim pasošima, kontakata carinskih ispostava i ambasada kojima se može obratiti za pomoć, kao i internet kupovina i poštanske pošiljke.

Knjigu je objavila izdavačka kuća “Dobra knjiga” u tiražu od 1.500 primjeraka. 

(Fena)

Back To Top