skip to Main Content

Vlada 01 02 09 2016

 

Koji su pravi razlozi za najavu obustave kargo saobraćaja sa tuzlanskog aerodroma?

Na  vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je izrazila nezadovoljstvo zbog postupka Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i upućivanja dopisa Turkish Cargo, poslovnom partneru Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), te neobavještavanja ovog javnog preduzeća, o razlozima prestanka vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na MAT-u od 15. septembra 2016. godine.

Vlada je od Ureda zatražila zvanično obavještenje o razlozima obustavljanja vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom Aerodromu Tuzla, kao i informaciju Ureda za veterinarstvo da li je o nedostatku tehničkih uslova obavijestio i druge međunarodne granične prijelaze u zračnom prometu u Bosni i Hercegovini.

Vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, te JP Međunarodni Aerodrom Tuzla su u toku priprema za obezbjeđenje uslova za promet roba uložili više od 2 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju Kargo centra i nabavku prateće opreme.

Prekid rada veterinarske inspekcije prouzrokovao bi ogromne finansijske štete za Tuzlanski kanton, domaća i strana pravna i fizička lica koja su uključena u projekat izvoza mesa iz BiH, a također bi mogli biti pokrenuti i odgovarajući sudski postupci zbog kršenja i neizvršavanja obaveza preuzetih potpisivanjem poslovnih ugovora koji imaju elemente međunarodnog karaktera.
Također, Vlada Tuzlanskog kantona današnjim zaključkom od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da naloži Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine potpuno izvršavanje Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima BiH, te da na Međunarodnom aerodromu Tuzla obezbijedi sve tehničke, kadrovske i druge pretpostavke za neometan promet roba animalnog porijekla.
Uzimajući u obzir sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona izrazila je danas i spremnost da inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, po ovlaštenju, privremeno vrše poslove granične veterinarske inspekcije, ukoliko je nedostatak kadrova u Uredu za veterinarstvo BiH razlog za ovakvu odluku Ureda.

U posljednjih nekoliko godina, a posebno u nekoliko zadnjih dana, svjedoci smo ubrzanog rasta i razvoja tuzlanske zračne luke i tendencije da ona uistinu postane generator razvoja Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, obzirom da ovoj zračnoj luci gravitira cijeli region sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije, te istočne Hrvatske.

Back To Top