skip to Main Content

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je nekoliko odluka kojima se preciziraju oblici, iznosi, te kriteriji i postupci raspodjele sredstava predviđenih za podršku privredi.

Za podršku razvoju kantona u Budžetu TK za 2018. godinu predviđen je iznos od 185.000 KM, koji će biti raspoređeni kroz šest programa.

Pomoćnica ministra privrede TK Adisa Gotovušić izjavila je na konferenciji za medije da je za program subvencija malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i alata predviđen iznos do 20.000 KM.

Isti iznos namijenjen je za subvencije obrtima na području TK s ciljem njihove održivosti i razvoja.

Za subvenciju poslovnim subjektima za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zaposlenih osoba za certificirane zavarivače, a u cilju njihovog zapošljavanja predviđen je iznos od 50.000 KM. Za subvencije javnim preduzećima za sufinansiranje uvođenja  ISO/IEC standarda, osiguranje CE znaka i obnavljanje standarda namijenjeno je 65.000 KM.

Iznos od po 5.000 KM je namijenjen za podršku obrtničkim komorama i za sufinansiranje programa i projekata edukacije za pokretanje biznisa, namijenjenih udruženjima, dok je za ugovorene i druge posebne usluge predviđeno 20.000 KM.

U narednom periodu za sve spomenute programe bit će raspisan javni poziv.

(Fena)

Back To Top