skip to Main Content
5 Sl 1 0

 

 

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i izvršni direktor Investicijskog fonda Dubai (Investment Corporatiion of Dubai) Mohammed Ibrahim Al Shaibani potpisali su juče Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona Sarajevo i ovog Fonda. Svečanu ceremoniju svojim prisustvom su uveličali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić te brojni zvaničnici FBiH, Kantona i Grada Sarajeva.

Memorandum je rezultat više održanih sastanaka između Vlade Kantona i predstavnika Investicijskog fonda Dubai, nakon čega treba uslijediti izrada studije izvodljivosti za ulagačima potencijalno interesantne projekte.

“Dogovor je bio da se do sada ne prezentiraju javnosti mogući interesi sve dok se predstavnici Fonda ne opredijele da li će i pod kojim okolnostima eventualno investirati u KS. Za sada ima pet, šest projekata u kojima su oni pronašli svoj interes. Tu su i Bjelašnica i Jajce kasarna, a krećemo od kompleksa Skenderije u kojoj smo danas potpisali Memorandum o saradnji. Biće potrebno napraviti jednu dubinsku analizu, ispitati mogućnosti i oblik investiranja s obzirom da na tom području Kanton ima značajan dio svog zemljišta i nekretnina. Nismo specificirali kako bi to eventualno izgledalo a to ćemo uraditi završnim ugovorom koji je preciziran u ovom Memorandumu o saradnji”, istakao je premijer Konaković te objasnio da Memorandum ne povlači druge pravne posljedice te da finansiranje prvog dijela čitavog procesa je na strani Investicijske korporacije Dubai koja će za to obezbijediti i ljude. Vladi Kantona Sarajevo biće predočeni interesi i zahtjevi za eventualna buduća ulaganja.

Investment Corporatiion of Dubai je državni investicioni fond, vlasnik je velikih avio kompanija, luksuznih hotelskih lanaca, te brojnih drugih nekretnina i kompanija, a odnedavno je i vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Crnoj Gori.

Kako je istakao Al Shaibani ovo je način da se jednom većom investicijom nastave već započeta ulaganja u našoj zemlji. Uspostavljanje avio linije Sarajevo – Dubai jedna je od direktnih njegovih zasluga, Fly Dubai, koji je i u vlasništvu ovog Fonda i kako je danas istaknuo, vrlo je zadovoljan ovim poslovnim potezom:

“Ja sam jedan od većih lobista za Bosnu i Hercegovinu koja je posebno važna za nas. U narednih 12 do 15 mjeseci, kako je u ovom dokumentu navedeno, mi ćemo sa našim timom napraviti analize i procjene nekoliko potencijalnih investicija ovdje u Sarajevu”, istakao je Al Shaibani.

Investicioni fond je u svrhu razvoja i investiranja u bosanskohercegovačku poljoprivredu formirao namjenski Fond od 100 miliona eura. Deset miliona već je uloženo u fabriku BOSNAPLOD u Brčkom, direktno i indirektno zaposleno je više stotina ljudi. Nedavnom kupovinom mostarskog HEPOKA Fond potvrđuje ozbiljnost i namjere ulaganja u poljoprivredu.

Back To Top