skip to Main Content

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je s direktorom JP Nacionalni park „Una“ Amarildom Mulićem potpisala ugovor o redovnom finansiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Zbog svoje lokacije i sadržaja, Nacionalni park „Una“ je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Osim prirodnih ljepota, ovaj prostor ima i kulturno-historijsku vrijednost, jer obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, kao i ostacima srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura.

Nacionalni park „Una“ postaje prepoznatljiv od strane ključnih sudionika u procesu njegovog razvoja, te ga rezultati koje bilježi i cjelokupan turističko-ugostiteljski sektor svrstavaju među najbitnije prirodne i ekonomske resurse ovog dijela Federacije BiH.

U 2017. godini, ostvareno je 85.000 posjeta, što je 30 posto više u odnosu na godinu ranije. Broj posjeta je svake godine za 30 posto veći u odnosu na prethodnu, što se smatra dobrim pokazateljem rada i funkcionisanja čime je ostvaren i porast vlastitih prihoda.

– Postignuti rezultati ostvareni su uz veliku pomoć i podršku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i ostalih domaćih i međunarodnih partnera i prijatelja Nacionalnog parka „Una“ – kazao je Mulić.

Federalna ministrica Đapo istakla je da, u naredne tri godine, Nacionalni park „Una“ treba da bude samoodrživ.

– U svrhu ostvarenja toga cilja, resorno ministarstvo je iznosom od 100.000 KM iz budžeta za 2017. godinu finansiralo izgradnju vodovoda Ćelije – Štrbački Buk, za čiju realizaciju je nadležan Grad Bihać i početak radova se očekuje krajem septembra ove godine. U okviru programa unapređenja ukupne turističke ponude, Federalno ministarstvo je finansiralo i prošlogodišnju manifestaciju UNA Regata – kazala je Đapo.

Ministrica je dodala da je Federalna vlada kroz transfer nižim nivoima vlasti podržala projekt asfaltiranja pristupnih puteva iznosom od milion KM, a završetak KfW projekta instalacije sistema za prečišćavanje otpadnih voda sufinansirala je s 500.000 KM.

Za samoodrživost Nacionalnog parka „Una“ od vitalnog je značaja i puštanje u funkciju dijela Unske pruge za potrebe organizacije turističkih obilazaka vozom na relaciji Bihać – Kulen Vakuf i Bihać – Martin Brod, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

 

Back To Top