skip to Main Content

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Islamske Republike Iran u petak je u Sarajevu uz učešće više od šezdeset domaćih i trideset iranskih kompanija održan Poslovni forum BiH – IR Iran. Cilj foruma bio je unapređenje privredne saradnje dviju zemalja, u pogledu trgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja, putem direktnog povezivanja privrednika i promocije investicionih prilika.

BiH i Iran imaju značajne privredne potencijale i brojne mogućnosti za ekonomsku suradnju, posebno u oblastima energije, metalske i agroindustrije industrije, građevinarstva, papirne industrije i drugim sektorima. Članovi delegacijije iranskih privrednika su privrednici koji posluju u raznim oblastima: poljoprivredno- prehrambeni sektor, građevinarstvo, zdravstvo i zdravstveni turizam, medicinska oprema, inženjering, rudarstvo, IT, farmaceutska industrija, petrohemija, a među članovima delegacije su i trgovačke kompanije i investitori.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je kazao da postoji velika zainteresiranost za poslovnu saradnju, te da je najvažnije dovršiti sporazum o preferencijalnoj trgovini, i obezbijediti da bh. proizvođači iz Irana povoljnije uvezu kvalitetene sirovine i materijal za proizvodnju. Posebno je naglasio da je Iran veliko tržište gdje se može plasirati veliki broj bh. proizvoda. Govoreći o trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje predsjednik je istakao da ona iznosi svega šest miliona KM, te da ne odražava pravo stanje i kapacitete kojima zemlje raspolažu.

Podpredsjednik Iranske komore za privredu, industriju, rudarstvo i poljoprivredu Masoud Khansari je izjavio da je Iran, od samog proglašenja nezavisnosti i priznanja BiH, cijelo vrijeme razvijao dobre odnose sa BiH. Takođe je istakao da se ekonomska saradnja na različitim poljima može daleko snažnije razvijati.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zafir je posebno istakao mogućnosti saradnje u energetskom sektoru, te naglasio da će učiniti sve što je potrebno da bi se olakšala saradnja privrednika dviju država.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je naveo da je obim vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja skroman i da su mogućnosti i BiH i Irana mnogo veće. On je ukazao na najznačajnije prepreke boljoj saradnji i istakao da je iste neophodno što prije rješiti. Takođe je istakao da je Ministarstvo u završnoj fazi sa Iranom u vezi sporazuma o preferencijalnoj trgovini, kojim bi za jedan broj proizvoda, odnosno jedan broj tarifnih linija, gdje BiH ima respektabilne izvozne kapacitete, u Iranu bile smanjene ili ukinute carine. Time bi se olakšala trgovina i bh. prizvod bi bio konkurentniji. Na isti način bi ustupci bili napravljeni iranskoj strani.

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) održali su prezentaciju o investicionim prilikama u BiH. Nakon plenarnog dijela foruma održani su bilateralni susreti iranskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Back To Top