skip to Main Content

U Sarajevu je u nedjelju završen 14. Međunarodni sajam pčelarstva Bee-fest. Građani Sarajeva, brojni turisti i posjetioci grada su osim po med i savjet na Trg dolazili i donosili odjeću i druge potrepštine za sugrađane kojima je potrebna pomoć, koju će Direkcija Bee-festa proslijediti dobrotvornim udruženjima.

Bee-fest su, tokom prvog dana, posjetili polaznike Internacionalne škole pčelarstva iz Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Njemačke, Pakistana i BiH i odlušali prezentaciju o stanju u pčelarstvu i potencijalu pčelarenja u BiH. Polaznici su, nakon uvodnog predavanja, obišli Sajam, upoznali se s izlagačima i s njima razgovarali o metodama pčelarenja, proizvodima, mogućnostima i o značaju marketinga za ovu djelatnost. Po izboru polaznika Internacionalne škole pčelarstva, najbolji i najatrktivniji štand sa pčelarskim proizvodima je Selmir Čolić sa Ilidže čije pčele su u Trnovu a izgledom proizvoda, štanda i ponudom se izdvojio i na Sajmu i na tržištu od drugih pčelara.

“Ovogodišnji Bee-fest je još jedan uspješno organiziran sajam, u okviru kojeg smo predstavili i učesnike projekta prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore. Treba napomenuti da je pčelarstvo perspektivna djelatnost ali imamo još mnogo posla za uraditi i pčelari očekuju pomoć od državnih institucija u rješavanju nagomilanih problema. Prije svega, podsjetićemo da pčelari nemaju jedinstvenu listu lijekova koje mogu upotrebljavati u tretiranju pčela, a tu listu donose nadležna ministarstva. Propisi se razlikuju od kantona do kantona, a potom i entiteta i neohodno je čim prije izvršiti usklađivanje propisa i lista lijekova. Pčelu ne zanima nadležnost, ona leti na cvijet koji najviše daje,” istakla je na zatvaranju Samira Arnautović, direktorica Direkcije Bee-festa.

Tokom pet dana trajanja Bee-festa, pčelari iz cijele BiH su posjetili su sajamski prostor, a najveći broj prisustvovao je programu u subotu kada je Trg bio mjesto razmjene iskustava i razgovora o praktičnim problemima i kad je časopis BH pčelar dodijelio nagradu BH pčelar 2016, Udruženju pčelara iz Bihaća koju je, u ime Uduženja, preuzeo njegov predsjednik Elvir Šehić. Prema riječima Asmira Durakovića, pčelara iz Gradačca, ove godine je najbolje prinose dao med lipe koji inače rijetko medi a kako tvrdi Avdo Duranović iz Konjica, med kestena iz Hercegovine je bez premca.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg Bee-festa bio je kutak Medaonica u kojem su prezentirani likovni radovi i instalacije i gdje su se najmlađi posjetioci mogli igrati dok su njihovi stariji birali med i druge proizvode na bazi meda.

Pripreme za slijedeći jubilarni 15. Bee-fest su počele a organizatori su naglasili značaj podrške pokrovitelja, partnera i sponzora u realizaciji ovogodišnje manifestacije.

Septembar 2017. je mjesec u kome će se održati 15. Bee-fest.

Back To Top