skip to Main Content
Poslovne 1221 1222.jpg
Općina Centar Sarajevo je već sedmu godinu zaredom, u saradnji sa Udruženjem „Idea“, realizirala Školu poduzetništva. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 7.400 maraka.

Edukativna predavanja i obuku za mlade nezaposlene osobe o mogućnostima pokretanja i uspješnog vođenja vlastitog biznisa, razvoja poduzetničkog duha i poslovnih ideja vodio je Fuad Tabak, konsultant Udruženja „Idea“.

Osim predstavljanja teorijskih koncepata i prezentacije praktičnih savremenih znanja, edukacija je sadržavala i primjere iz prakse, individualne i grupne diskusije i zadatke, te praktičnu primjenu stečenih znanja u formi kreiranja poslovnog plana.

Ove godine, školu poduzetništva pohađalo je 63 učesnika, kojima je po okončanju seminara načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić  u utorak 26. decembra 2017. godine uručio certifikate o završenoj obuci. Ovom prilikom je prisutnima kazao da je edukovana omladina nosilac promjena koje su prijeko potrebne našoj privredi i ekonomiji na putu ka zemljama Evropske unije.

– Općina Centar ulaže velike novce i daje vam priliku da pokrenete svoj biznis i kroz rad obezbijedite egzistenciju. Sa ovim certifikatom omogućeno vam je dobijanje nepovratnih finansijskih sredstava za start-up biznis, za šta smo u općinskom budžetu obezbijedili oko 200.000 KM. Ova sredstva će biti data mladim ljudima koji su napravili dobar projekat i kroz ovu vrstu finansiranja ćemo obezbijediti nova radna mjesta. Također ćemo stimulisati svakog poslodavca koji obezbijedi radno mjesto nezaposlenoj osobi iz Centra, objasnio je Ajnadžić.

Također, u budžetu Općine Centar su obezbijeđena sredstva za projekte mladih, te za refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.

Predstavnik Udruženja Idea Almir Peštek se zahvalio Općini Centar koja je u navedenom udruženju pronašla partnera i što podržava projekte ovog tipa namijenjene školovanim mladim nezaposlenim ljudima.

–Ove godine smo uspjeli ostvariti naše planove, imali smo više polaznika od planiranog broja učesnika edukacije. Tokom trajanja Škole poduzetništva, polaznici su osim novih saznanja o pokretanju vlastitog biznisa, također imali priliku upoznati se sa mogućnostima koje pruža Općina Centar u podršci razvoju malih preduzeća kroz grantove koji se već nekoliko godina daju nezaposlenima za pokretanje svojih biznisa, što čini Općinu Centar jednom od pionira ovakve vrste projekata. I po završetku seminara mi ćemo raditi na pružanju besplatnih savjetodavnih usluga vezanih za eventualno pokretanje i razvoj biznisa polaznika, istakao je Peštek.

Uručenju certifikata su prisustvovali i Hamdija Hasanović, vijećnik Općinskog vijeća Centar, te Jasmina Fazlić, pomoćnika općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

Back To Top