skip to Main Content

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je danas u Sarajevu manifestaciju pod nazivom „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH ” koju tradicionalno organizira više od deset godina.

Ove godine, kao i prošle, koncept manifestacije je djelimično izmijenjen na način da je lista nagrađenih kompanija obuhvatila 12 privrednih društava, za razliku od prethodnih godina kada se biralo po četiri najznačajnija strana investitora.

FIPA na ovaj način želi odati priznanje stranim preduzećima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosnei Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskihindikatora po osnovu ovih ulaganja.

U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017, registrirano je 777 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više uodnosu na 2016 godinu.

Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018, pa je za prvih 6 mjeseci zabilježeno 452 miliona KM stranih ulaganja. Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjetaza ulaganje, na dovođenju novih investitora, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore.

Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganjestranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kakou poslovnom tako i u političkom smislu.

S obzirom na pozitivne učinke po domaću privredu i sliku o zemlji koju kreira svaki novistrani investitor, Agencija FIPA će zajedno s ostalim nadležnim institucijama uBiH nastaviti raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i na taj način doprinijeti poboljšanju konkurentnosti zemlje i povećanju stranih investicija u BiH.

Back To Top