skip to Main Content

 

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH je podržao izmjene Zakona o akcizama na način kako je to utvrdio i prije dva mjeseca – rekao je danas predsjedavajući UO UIOBiH i ministar finasija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Dodao je da je to samo mišljenje UO UIOBiH te da se tu radi i o akcizama na naftu i naftne derivate, alkohol i bezalkoholna pića, a na parlamentu BiH je da da konačan stav.

-Nakon rasprave i utvrđivanja činjenica UO UIO će uputiti ovaj akt nadležnom povjerenstvu, kojim će potvrditi ranije utvrđene zakone o trošarinama, u formi kako su utvrđeni na UO UIO u fazi razmatranja – precizirao je Bevanda.

Istakao je da je sada na nadležnom povjerenstvu, koje je zaustavilo zakone koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH, a koji se razlikuju od ovih podržanih na UO UIO, da sve razmotri i uputi zastupnicima u oba doma parlamenta BiH na razmatranje.

Bevanda je nakon sjednice UO UIOBiH danas u Banjoj Luci naveo da je time ispunjen uvjet iz Reformske agende i Pisma namjera MMF-u, a kako je navedeno u sporazumu dvaju entitetskih premijera.

Na sjednici UO UIOBiH usvojen je Prijedlog srednjoročnog rada UIO za period 2017-2019 te potvrđen zahtjev za proračunska sredstva neophodna za rad UIO.

Back To Top