skip to Main Content

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je naučnu literaturu i visokoškolske udžbenike univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH, a ceremonija uručenja upriličena je juče u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUB BiH), na dan kada se obilježavaju 73 godine osnivanja i rada.

Pomoćnik federalne ministrice Jasmin Branković kazao je da se radi o 115 različitih naslova, odnosno 1.235 primjeraka naučnih i stručnih izdanja koji će znatno obogatiti knjižni fond šest univerzitetskih biblioteka javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Na ovaj način Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastavlja realizaciju programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika, te projekt poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina istaknuo je važnost ulaganja u nauku, obrazovanje i znanje, a te oblasti je okarakterizirao kao motor i pokretač promjena u svakom prosperitetnom društvu.

Posebno je, kaže, bitno što je današnja ceremonija upriličena baš na dan kad Nacionalna i univerzitetska biblioteka obilježava 73 godine uspješnog djelovanja i rada.

U okviru jučerašnjeg događaja promoviran je i Zbornik radova s naučnog savjetovanja: “Naučna misao u BiH – Historijski razvoj do kraja 20. stoljeća”, u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Riječ je o značajnom projektu koji je nastao kao rezultat naučnog savjetovanja održanog u maju prošle godine u Konjicu. 

Back To Top