skip to Main Content

Ove godine UNIQA osiguranje obilježava 20 godina postojanja na tržištu Bosne i Hercegovine. Tim povodom danas su u Sarajevskoj Vijećnici upriličili konferenciju za medije na kojoj je istaknuto da je UNIQA osiguranje u 2016. godini ostvarilo prvo mjesto na tržištu BiH, a već dvije godine lider je u životnom osiguranju na našem tržištu.

Senada Olević, direktorica UNIQA osiguranja istakla je da su lani ostvarili prvo mjesto na tržištu BiH do čega je došlo kontinuiranim razvojem poslovanja i uvođenjem novih proizvoda, što je rezultiralo povjerenjem sve većeg broja klijenata, te ostvarenom ukupnom premijom od 58.431.980 KM, što je u odnosu na 2012. godinu porast za 45%.

Zaključno sa krajem decembra 2016. godine UNIQA 1,2 miliona polisa osiguranja, 160 miliona KM isplaćenih šteta, 20 miliona isplata za doživljenje i 485.000 osiguranika.

U strukturi premije UNIQA osiguranja čak 55% otpada na životna, a 45% na neživotna osiguranja.

Rast ukupne premije osiguranja u 2016. u odnosu na 2015. porasla je za 9,7%, dok je ukupna premija životnog osiguranja porasla 7,4%, a ukupna premija za neživotna osiguranja porasla je čak za 12,6%.

Efikasnost likvidacije šteta u protekloj godini je čak 97%, istakla je Olević, te navela i finansijske rezultate prema kojima je lani ostvarena dobit prije oporezivanja čak 2,2 miliona KM, a aktiva društva iznosi 176,2 miliona KM.

“Tokom proteklih 20 godina UNIQA osiguranje je nastojalo zadobiti i zadržati povjerenje svojih klijenata i poslovnih partnera. U vrijeme složenih uslova poslovanja i vrlo nelojalne tržišne konkurencije UNIQA osiguranje je uspjelo ostvariti poziciju tržišnog lidera na području BiH u 2016. godini po ukupnoj premiji i potvrditi prvu poziciju po životnom osiguranju. Liderska pozicija nas raduje, ali nam je još bitnija finansijska stabilnost društva i kontinuirani rast svih finansijskih pokazatelja, jačanje rezervi i kapitala, rast aktive i dobiti.“

Amela Omerašević, izvršna direktorica i članica Uprave UNIQA osiguranja, govorila je o budućim planovima i ciljevima ove kompanije, te navela da je 2017. godini UNIQA osiguranje nastavlja sa usavršavanjem svoje ponude koja je uvijek dizajnirana na osnovu potreba klijenata. UniCare je novi proizvod životnog osiguranja sa povratom premije. UNIQO dječije osiguranje je kreirano kako bi klijenti svojim mališanima osigurali bolje obrazovanje i svijetlu budućnost.

Tokom svog postojanja, UNIQA osiguranje je aktivno sudjelovalo u aktivnostima koje se tiču društvene odgovornosti i učestvovalo u projektima koji su doprinosili razvoju bh. društva. Ovom prilikom su najavljene donacije udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ i „Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ iz Republike Srpske“ u ukupnom iznosu od 10.000.00 KM

UNIQA osiguranje, kroz stalno unaprijeđenje proizvoda, svoje djelovanje usmjerava ka dugotrajnom odnosu sa klijentima i zadržavanju prve pozicije na tržištu BiH.

Back To Top