skip to Main Content

UniCredit u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovore ukupne vrijednosti 12 miliona EUR, od kojih će 7 miliona EUR biti realizovano kroz saradnju sa UniCredit Bank d.d. Mostar i 5 miliona EUR putem saradnje sa UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Ovim kreditnim proizvodima UniCredit u BiH i EBRD prepoznali su važnost i potrebu  hitnog investiranja u energetsku efikasnost domaćinstava koja su ujedno i najveći potrošači energije u smislu učešća u ukupnoj potrošnji energije u zemlji. Stoga su krediti iz ove linije usmjereni za kreditiranje fizičkih lica/osoba, odnosno njihovih domaćinstava,  dok će benefite od ove suradnje imati i proizvođači energetski efikasnih materijala i tehnologija, kao i pružaoci usluga za ulaganja u projekte koji su u skladu sa EBRD-ovim „Green Economy Transition” (GET) pristupom u zemljama zapadnog Balkana.

Krajnji cilj jeste da se ulaganjem kroz ove kredite utiče na smanjenje gubitaka energije i poboljšanje energetske efikasnosti kroz izgradnju i modernizaciju postojećih stambenih objekata, stanova i zgrada. Primjeri uključuju i ulaganja u domaćinstva kroz zamjenu i uvođenje energetski efikasnih kućanskih aparata poput rashladnih uređaja, klima, frižidera, bojlera, zatim energetski efikasnih prozora i stakala, krovova, toplotne izolacije i još mnogo toga.

“Veoma smo ponosni na realizaciju ovih kreditnih proizvoda u saradnji sa UniCredit-om u BiH kao našim prvim partnerima u okviru ovog programa. Ovo će poslati snažan signal tržištu, gdje je ogromna, a u velikoj mjeri neispunjena potreba za ulaganjem u energetsku efikasnost. Poboljšanja u ovom području će biti od velike koristi za okolinu, a građani će dobiti ​​bolje uslove za život uz niže troškove”, poručio je Ian Brown direktor EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

„UniCredit kao lider na tržištu ima važnu ulogu da svojim klijentima uvijek donosi unaprjeđenja, kao i najbolje proizvode i usluge. Svjesni smo važnosti energetske efikasnosti i uloge Zelene ekonomije u zemljama u tranziciji, zbog čega nam je čast da budemo prvi na tržištu koji nude kredite koji će uštedjeti novac naših klijenata i svima nama osigurati svjetliju i zdraviju budućnosti.”, rekao je Dalibor Ćubela, direktor  UniCredit Bank d.d. Mostar.

”UniCredit podržava projekte energetske efikasnosti a ovom kreditnom linijom želi da i  na BH tržištu omogući primjenu energetski efikasnih tehnologija i doprinese uštedi energije u domaćinstvima, tako što će ove materijale i proizvode učiniti dostupnim našim sugrađanima putem povoljnog kredita, uz zagarantovani bonus. Zadovoljstvo nam je što nas je EBRD i ovog puta prepoznao kao društveno odgovornu kompaniju i partnera na još jednom značajnom projektu“, naglasio je Gordan Pehar, direktor UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Back To Top