skip to Main Content
UNDP 50 En

 

U prostorijama MZ Vratnik Općina Stari Grad, održan je osmi sastanak s ciljem određivanja vizije za mjesne zajednice u BiH u sklopu  projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini”. Projekt predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a implementira ga Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP) u BiH.

Predstavnici Općine Stari Grad, mjesnih zajednica sa područja općine i građani zajedno su s predstavnicima UNDP-a, kroz konstruktivni razgovor, osmišljavali novu, društveno odgovorniju mjesnu zajednicu.

Rukovodilac Sektora Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH za društveno uključivanje i demokratsko upravljanje Armin Sirčo izjavio je da je potebno napraviti novu viziju mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini, kazavši da je “to proces i mi želimo da on što više odražava potrebe građana i njihove vizije“.

Uposlenik Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad Sanin Hadžibajrić naglasio je da će građani, odnosno MZ koje su obuhvaćene projektom imati višestruku korist.

– Šest starogradskih mjesnih zajednica odabrano je da učestvuje u ovom projektu i dugoročno je planirano unapređenje rada mjesne zajednica, gdje će strukture mjesnih zajednica imati priliku da ojačaju svoje kapacitete, što će u konačnici dovesti do toga da građani imaju bolje socijalne i komunalne usluge. Mjesne zajednice su prva stanica u ostvarivanju prava građana na lokalnom nivou – kazao je Hadžibajrić.

Projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini” ima za cilj da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih komunalnih i socijalnih usluga i u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa. Upravo se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

Back To Top