skip to Main Content
Nas Image 0 02 05 19cfbd54bd3b8a8bd631fcaed932889da0b9a04f8a8e1c728dd58dc08ab2ca67 V 642×336

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Japanskom vanjskotrgovinskom organizacijom (JETRO Beč), Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini i Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, organizirala je posjetu japanske poslovne delegacije Bosni i Hercegovini, inače prvu posjetu poslovne delegacije iz Japana BiH, otkad su uspostavljeni diplomatski odnosi BiH i Japana.

Prvi dan posjete, 6. oktobra 2016. godine, u prostorijama Komore organiziran je seminar i prezentacije o privrednim i investicionim prilikama za japanske privrednike.

Privrednicima iz Japana, predstavnicima 13 japanskih kompanija, obratili su se doc. dr. sc. Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, gđa. Blaženka Mišković, zamjenik direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Nj. E. Kazuya OGAWA, ambasador Japana u BiH i g. Satoshi Abe, generalni direktor JETRO WIEN.

Tokom obraćanja je istaknuto da Bosna i Hercegovina ima mnogo potencijala, kako u pogledu energetskog i prerađivačkog sektora, tako i u poljoprivredi, metalnom sektoru, građevinarstvu i turizmu, te da bi trebalo poraditi na povećanju priliva japanskih investicija u BiH, ali i povećanju vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Japana, čiji je obim u 2015. godini iznosio oko 10 miliona eura.

S obzirom da je Japan jedan od najvećih donatora u našoj zemlji, predsjednik Bojić je iskoristio priliku i zahvalio se Japanu na pomoći koju su pružili BiH, te istakao da će se danas razgovarati o biznisu, o tome šta BiH može ponuditi Japanu i obratno, te koje su to oblasti gdje se može sarađivati.

U okviru seminara održane su prezentacije „Poslovno okruženje i investicione prilike u Bosni i Hercegovini“ i Vijeća stranih investitora BiH, te panel diskusija, na kojoj su strani investitori u BiH iznijeli svoja iskustva poslovanja u BiH. Panelisti su bili gđa. Sandra Kasalo-Fazlić, Šef JTI Predstavništva u BiH, g. Biju Nair, direktor Arcelor Mittal Zenica i g. Valentin Ilievski, upravni direktor Messer Tehnoplin d.o.o.

Nakon seminara upriličen je poslovni ručak tokom kojeg su privrednici BiH i Japana razmijenili kontakte i razgovarali o mogućnostima uspostavljanja poslovne saradnje. U okviru posjete planiran je i obilazak bh. kompanija.

Back To Top