skip to Main Content
14 09 2011fao

 

Zajednice u Bosni i Hercegovini će imati vodeću ulogu u dvogodišnjem projektu ruralnog razvoja kojeg finansira Mađarska. Organi vlasti na državnom, kantonalnom i lokalnom nivou će u okviru projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), čija realizacija počinje ove sedmice, biti uključeni u planiranje lokalnog razvoja kojeg će predvoditi zajednice.

Zaposlenima u organima javne uprave koji rade na ruralnom razvoju, pitanjima zaštite okoliša i prostornog uređenja će biti predstavljeni principi lokalnom razvoja kojeg predvode zajednice. Praktične vježbe na terenu će omogućiti stjecanje novih spoznaja i biće korisne za izradu strategija lokalnog razvoja.

Realizacija projekta počinje u Bosanskom Grahovu i Livnu, u Livanjskom kantonu. Ove općine su zbog ljudskih, geografskih, historijskih i ekonomskih faktora snažno povezane s pograničnim dijelovima Hrvatske. Dugoročno, planeri projekta očekuju jačanje prekogranične saradnje.

Strategije lokalnog razvoja, koje će biti izrađene do kraja 2017. godine trebaju formulirati lokalne zajednice uz pristup od baze prema vrhu.

– Neki ciljevi podrazumijevaju održivo korištenje prirodnih resursa, unaprijeđenu konkurentnost poljoprivrede i diversifikaciju ruralne ekonomije – izjavila je ekspertica FAO-za za ruralni razvoj Katalin Ludvig.

Projekt odražava prioritete Bosne i Hercegovine u oblasti ruralnog razvoja i upravljanja prirodnim resursima – održiv razvoj, pristojno zapošljavanje u ruralnim zajednicama, smanjenje siromaštva, socijalna inkluzija i konkurentnot. Projekt se provodi u sklopu Regionalne inicijative FAO-a za osnaživanje malih proizvođača i porodičnih farmi u cilju unaprjeđenja ruralne egzistencije i smanjenja siromaštva, saopćio je UN FAO.

Back To Top