skip to Main Content

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Banja Luka, privremeno su oduzeli raznu robu na područiju koje pokriva RC BL u vrijednosti 101.325 KM.

Prilikom obavljanja redovnih aktivnosti na terenu u martu 2017.godine, službenici UINO, pronašli su i privremeno oduzeli veću količinu robe stranog porijekla bez prateće dokumentacije. Prilikom otkrivanja i oduzimanja robe, koristili su opremu i stečeno znanje koje su stekli i dobili kroz program EXBS od strane Vlade SAD. U tom periodu oduzeta je veća količina tekstilnih proizvoda, parfema za koje vlasnici nisu imali dokaze o provedenom postupku i plaćene dažbine prilikom uvoza u BiH, zatim veću količinu sitno rezanog duhana i više paklica cigareta koje su bile namjenjene crnom tržištu u BiH, a koje nisu bile obilježene markicama UINO. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u mjesecu maju se procjenjuje na 101.325 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

 

Back To Top