skip to Main Content

 

Na  28. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je više odluka iz resora Ministarstva finansija, među kojima i Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK za period od 1.1. do 30.6.2016. godine. U Izvještaju je istaknut snažan iskorak u finansijskoj stabilizaciji Kantona kroz realno i dogovorno planiranje i racionalno trošenje budžetskih sredstava. U tom kontekstu naglašena je i redovitost svih plaćanja iz Budžeta, na poseban način činjenica da se plate budžetskim korisnicima uglavnom isplaćuju do desetog, a ostala plaćanja do petnaestog u mjesecu.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju visine osnovice za isplatu plata i visine naknade za topli obrok za mjesec septembar korisnicima Budžeta HNK, kao i ostale potrebne odluke, kojima su stvorene pretpostavke za isplatu plata budžetskim korisnicima tokom današnjega dana.

S ciljem unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja u HNK, pored ranije donesenih odluka o obnovi škola kroz projekt energetske efikasnosti, Vlada je usvojila i Odluku o raspodjeli ukupno 560.000,00 KM koje će se utrošiti za izgradnju, rekonstrukciju i investicijsko održavanje škola: Srednja škola Neum, O.Š. Antuna Branka Šimića i O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru, O.Š. Gnojnice i O.Š. Ravno.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a s ciljem prezentacije i promocije poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora HNK, stvaranja povoljnijeg ambijenta i mogućnosti za razvoj i poticanje poljoprivrede kao temeljne privredne grane na području Kantona, usvojena je Odluka kojom se s ukupno 80.000,00 KM podržavaju: Sajam „Dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva“ u Jablanici, „Ribarska večer“ u Čapljini, „Dani poljoprivrede općine Konjic“ i Međunarodni festival hrane „Konjic Food-Fest“, Međunarodni sajam „Dani trešnje“ i XIII. izložba autohtonih ovčjih sireva „Pramenka“ u Mostaru, „Dani berbe grožđa Brotnjo 2016.“, ”Dani berbe jabuka” u Ravnom, Kulturno-turistička i poljoprivredna manifestacija „Vincekovo“ na Buni, Međunarodni susret vinograda i vinara „Sabatina“ u Neumu, te Sajam „Hercegovački plodovi Mediterana“ u Stocu.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline, koje je istaknulo značaj Turističko-kulturno-privredne manifestacije „Dani berbe grožđa Brotnjo“ za obogaćivanje turističke ponude i prezentaciju tradicijskih, kulturnih, turističkih i privrednih vrijednosti Brotnja i cijele HNK, Vlada je prihvatila  generalno sponzorstvo nad održavanjem ovogodišnjih 61. Dana.

Back To Top