skip to Main Content
Tuzla

Predstavnici javnog i privatnog sektora iz oblasti poljoprivrede razgovarali su juče na okruglom stolu u Tuzli o prioritetima za razvojne intervencije u okviru projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II.

Zamjenica direktora ovog projekta FARMA II Meriha Manojlović izjavila je da je ovo sedmi okrugli sto na području BiH namijenjen privatnom i javnom sektoru u poljoprivredi.

Po njenim riječima, projekt FARMA II je petogodišnji, a ima za cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora, obuhvativši sektor mljekarstva, ljekovitog bilja, voća i povrća, meda i peradarstva.

Smatra da je cilj ovakvih skupova da se prezentira ono što je dosad postignuto projektom i da se sazna koje su razvojne mogućnosti u spomenutim sektorima u njegovom daljnjem implementiranju.

Realizacijom projekta se, navodi ona, očekuje povećanje konkurentnosti, nova zapošljavanja, povećanje prometa, izvoza, te sigurnost hrane.

Korisnici projekta su sve registrirane firme u privatnom sektoru u poljoprivredi, koje imaju komercijalnu proizvodnju.

Predstavnik Zemljoradničke zadruge Gračanka Refik Ahmuljić izrazio je zadovoljstvo učešćem na današnjem okruglom stolu, te naveo da ima velika očekivanja od njegove realizacije.

Smatra da jačanje poljoprivrednih proizvođača znači povećanje obima poslovanja i lakši izvoz njihovog proizvoda.

Projekt FARMA II finansira USAID i švedska vlada.

 

Izvor:FENA

Back To Top