skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je na zvaničnom otvaranju Treće konferencije inovacija i tehnologije Unlimited – kooperacije NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (China-CEEC) izjavio da se mora uporno raditi na povećanju konkurentnosti domaćih proizvoda, unapređenju obrazovanja kao osnove konkurentnosti društva i jačanju ekonomskog sistema koji podržava inovativnost i savremene tehnologije.

– Samo obrazovana radna snaga može primijeniti nove tehnologije. Svjestan sam da je u cijelom regionu sadašnje izdvajanje u nauku, inovatorstvo i obrazovanje veoma skromno. Upravo je Unlimited platforma pružila priliku mladim i talentovanim osobama, kojima BiH nesumnjivo obiluje, da rade i svoj posao vežu za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Zvizdić.

Akcentirao je da će evropske integracije BiH kao rezultat imati pristupanje velikom i zahtjevnom tržištu s razvijenim i jasnim institucionalnim sistemom i pravilima.

– Zbog toga u svakom trenutku moramo znati odgovor na pitanje – šta su konkurentske i komparativne prednosti BiH i kako ćemo izvršiti stručnu i dugoročnu održivu, a ipak tržišno orijentisanu, odnosno ekonomsku valorizaciju naših ukupnih resursa – poručio je Zvizdić.

U ime Vlade Kine učesnike konferencije iz 17 zemalja pozdravio je zamjenik ministra nauke i tehnologije Kine Zhang Jianguo potvrđujući da na osnovu velikog iskustva u razvoju industrija Kina i dalje želi raditi na saradnji 16 plus 1 kako bi se promovirale inovacije i razvijalo tržište.

-Očekujem da će ova konferecija dovesti navedenu saradnju na viši nivo – rekao je Jianguo.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko vidi dugoročnu korist konferencije u priključivanju BiH i Balkana svjetskim tehnološkim trendovima, pomaku u razvoju naučnih i tehnoloških parkova, kao i povećanju zaposlenosti mladih u regiji.

– Kroz osnovnu temu foruma Inovativni i tehnološki razvoj konkurentnih industrija u zemljama 16 plus 1 inicijative prepliće se raznovrstan sadržaj s panelima koji pokrivaju teme inovacija, tehnološki razvoj, poduzetništvo, prezentacije uspješnih projekata, bilateralne sastanke, predstavljanje 3D printera i drugih tehnoloških inovacija – kazao je Jusko.

Uz dosadašnji napredak u saradnji u oblastu inovacija i tehnologije između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, on smatra da je ostvarena zajednička vizija budućnosti s namjerom da se dodatno ojača saradnja u oblasti inovacija i tehnologije.

Tu činjenicu potvrdio je i zamjenik ministra nauke i tehnologije Srbije Nenad Popović navodeći da je zajednički cilj zemalja učesnica ovogodišnje konferencije ekonomski razvoj kroz rad na inovacijama.

Konferencija, koja će trajati do 7 novembra, nastavljena je potpisivanjem Zajedničke izjave i Memoranduma o razumijevanju.

(Fena)

Back To Top