skip to Main Content
Poljoprivreda Novac

 

Oko 172.000 KM uloženo je u tuzlanske poljoprivredne projekte koje je u 2016. godini realiziralo Udruženje ”Bosper”, a finansirao Grad Tuzla. Projektnim budžetom podržano je 69 poljoprivrednih proizvođača, a dodatnim sredstvima koja su osigurale nevladine organizacije, zadruge su postale funkcionalno opremljene.

Program podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u prošloj godini u Tuzli je gotovo u potpunosti realiziran. U projektima ”Razvoj ruralne ekonomije s fokusom na poljoprivednu proizvodnju” i ”Podrška postojećim agrobiznisima” participiralo je oko 520 individualnih poljoprivrednih proizvođača i tri zadruge.

Program se sastojao iz dva granta: kapitalnog u iznosu 122.000 KM i tekućeg granta u iznosu od 50.000 KM.

– Tekući grant je podrška već uspostavljenoj poljoprivrednoj proizvodnji, poljoprivrednim proizvođačima koji se već bave poljoprivrednom proizvodnjom, i tu smo imali podršku u nabavci hrane za svinje, nabavci pogača za proizvođače meda, podršku proizvođačima koji prevoze mlijeko s veće udaljenosti do otkupnih stanica, nabavka NPK đubriva, nabavka rasada za stare i nove plasteničare – istakao je stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla Nevres Kamberović.

Osim toga, naveo je, imali su osiguranu podršku za proizviođače gljiva, u nabavci folija i posudica.

Tekući grant je završen, dodao je, stim da će podjelu NPK đubriva obaviti kad bude bolje vrijeme, kao podrška proizvođačima mlijaka i mesa.

Kada je u pitanju kapitalni grant podržana je nabavka plastenika i visokosteonih junica te podizanje nasada visokostablašica i jagodičastog voća.

– Tu smo imali podršku funkcionalnom opremanju zadruga, osiguranje kornišona, novih plastenika i podizanje novih nasada malina. Ovaj projekt je također u potpunosti završen, stim da smo kod nabavke opreme za funkcionalno opremanje zadruga imali jednu donaciju, ušli smo u projekt s UNDP-om tako da smo uradili više nego što smo planirali. Sada, što se tiče skladišnih kapaciteta u Siminom Hanu imamo tri hladnjače, jednu plus-minus četiri, šok komoru i tunele za duboko zamrzavanje –  rekao je Kamberović.

Za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ove godine plan je, kaže Kamberović, izdvoji 250.000 KM, ali se čeka potvrda Gradskog vijeća. Iz nadležne službe podsjećaju da je u toku prijava proizvodnji za 2017. godinu.

– Proizvođači mlijeka su trebali prijaviti proizvodnju do 31. januara, danas i sutra imaju mogućnost da prijave proizvodnju i predaju P1 obrasce u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK – istakao je Kamberović te pozvao proizvođače, ako ih još ima, da to urade.

Poljoprivredni proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, dužni su prijaviti planirani obim i vrstu proizvodnje za 2017. godinu najkasnije do 31. marta 2017. godine. Prijava  proizvodnje  je obavezna i uvjet za ostvarivanje prava na bilo koji oblik novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju, navode iz nadležne gradske službe.

 

Izvor:FENA

Back To Top