skip to Main Content

U novoj Kongresnoj sali Grand Hotela Neum pod sloganom „Connecting the Dots“ juče je svečano otvorena  deveta NetWork konferencija na kojoj će i ove godine biti riječi o posljednjim tehnološkim i industrijskim trendovima.

Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH, je na otvaranju istakao kako je na NetWork konferenciji kontinuirano rastao broj predavanja i učesnika u posljednjih 9 godina, sa 300 učesnika na prvoj pa do nevjerovatnih 1100 učesnika ove godine. Rekao je kako vjeruje da će učesnici biti posebno zadovoljni programskim sadržajem konferencije, koji čini šest tematskih cjelina, sa više od 80 predavanja, a tokom uvodnog predavanja dotakao se i 4. industrijske revolucije te utjecaja digitalizacije na poslovanje. Prisutnima se obratio i Enis Šahinović iz Microsofta, direktor sadržaja NetWork konferencije, a govorio je o jednoj od centralnih tema ovogodišnje konferencije, primjeni vještačke inteligencije u radnom okruženju.

Konferenciju je podržao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Eric Nelson, koji se obratio putem video poruke pritom naglasivši potencijal IT industrije u Bosni i Hercegovini, te neophodnost daljih ulaganja u digitalnu transformaciju javne uprave i harmonizaciju zakonskih propisa.

U fokusu prvog dana konferencije je bio poslovi dio, Business Day, na kojem su IT kompanije – partneri konferencije, predstavili primjere uspješno provedenih procesa digitalne transformacije implementiranih u nekoliko bh. kompanija tokom protekle godine. Jedan od istaknutih govornika, Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, je govorio o saradnji Vlade sa Microsoftom u procesu digitalne transformacije javne uprave i poboljšanja sigurnosti IT infrastrakture.

Svakako su bile zanimljive i radionice namijenjene programerima i IT administratorima koje su pripremili predavači ovogodišnje konferencije Omar Kudović, Tomislav Lulić i Ivan Čuljak, a tokom otvaranja konferencije prepoznati su i predavači koji su predavali na svim do sada održanim NetWork konferencijama: Adis Jugo, Damir Dizdarević, Dragan Panjkov, Enis Šahinović, Jasmin Azemović i Mirad Maglić.

Naredna dva dana više od 80 vrhunskih predavača će govoriti o aktuelnim poslovno-tehnološkim rješenjima koja prate globalne IT trendove kao što su vještačka inteligencija, IoT, digitalna transformacija, moderno radno okruženje, modernizacija poslovnih aplikacija, cloud infrastruktura, upotreba open source softvera, poboljšanje sigurnosti infrastrukture i radnog okruženja, napredna analitika i poslovna inteligencija, DevOps, multi-platformski razvoj itd.

Back To Top