skip to Main Content

 

 U Ljubuškom je, juče, održan četvrti start-up dan „Kreni“ u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Učesnici četvrtog start-up dana „KRENI“ iz Jablanice, Nevesinja, Ljubinja i Ljubuškog su imali priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. U toku samo sat vremena predstavljeno je 34 ideje nakon čega su, uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreirali start-up rješenja i iste predstavili stručnom žiriju.

Tri najbolje start-up ideje su nagrađene plaketom i novčanom nagradom koju je obezbijedila Općina Ljubuški:

„Udruženje kreativnih žena“ (Ljubinje), „Slađi život za osobe sa invaliditetom“ (Nevesinje), „Uzgajanje organskog povrća – plastenik“ (Ljubinje).

U ime projektnog tima „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, prisutnima se obratila Majda Ganibegović, voditeljica projekta, i kazala da 34 društveno odgovorne ideje od 130 ljudi iz 4 jedinice lokalne samouprave pokazuje najveće interesovanje učesnika/ca do sada. Tri pobjedničke ekipe i njihovi inicijatori pokazuju i evidentan aktivizam žena i osoba sa invaliditetom, te ukazuju na to da su žene i osobe sa invaliditetom svjesni ne samo svojih problema, nego i njihovih rješenja.

Pobjednica četvrtog start-up dana „Kreni“ Desanka Radić istaknula je značaj ovakvog projekta kazavši da je nakon samo jednog provedenog dana u okviru ovog projekta dobila nevjerovatan vjetar u leđa, te bi sugerisala svima, čak i sa najmanjom idejom, da se prijave jer sjedeći kod kuće gube mogućnost da budu kreativni, promijene zajednicu, nauče mnogo i pritom budu nagrađeni.

Naredni start-up dan će 19. maja biti održan u Bijeljini.

Back To Top