skip to Main Content

Šesta sezona projekta „Zdravo!“ pokrenuta je početkom ove školske godine. U edukativnom dijelu projekta učenici će kroz četiri modula učiti o osnovama pravilne prehrane i važnosti bavljenja fizičkim aktivnostima, dok su se u sportskom dijelu ,,Zdravo!“ kupa takmičili u atletskim disciplinama. U ovogodišnjim kvalifikacijama nastupilo je 4.500 učenika osnovnih škola u 8 bh. gradova, a nastup za finalno takmičenje izborili su prvoplasirani učenici u svakoj od 7 atletskih disciplina. Tako je u finalu, održanom na gradskom stadionu u Banjoj Luci, nastupilo 106 učenika.  Najbolje rezultate ostvarila je Almina Rašić iz Banja Luke koja je istrčala 100 m za 12.7 sekundi, dok je Ilhan Ibrahimović iz Sarajeva bio najbolji među dječacima s istrčanih 100 m za 11.2 sekunde.

”S radošću se prisjećam 2009. godine kada je kompanija Nestlé prepoznala važnost usmjeravanja mladih u našoj zemlji prema zdravim životnim navikama te zajedno s Atletskim savezom BiH pokrenula Nestlé školsku atletsku ligu. Bio je to jedan od rijetkih projekata takve vrste u BiH, a koji je mladima omogućio da se takmiče u atletskim disciplinama. Sada mogu s ponosom kazati da je tokom svih ovih godina kroz naše kvalifikacije i takmičenja prošlo oko 30.000 djece, a neki su postali reprezentativci naše zemlje poput Nikolije Stanivuković, lamije Pašalić, Kanite Bilić i Borislava Dragoljevića”, poručio je Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH, zadužen je za organizaciju i koordinaciju projekta u ime Atletskog saveza BiH.

Značaj „Zdravo!“ atletskog kupa je i u tome što okuplja broj djece koji nijedan klub u državi ne može okupiti, a time se i lakše otkrivaju talenti za određene atletske discipline.

 

Back To Top