skip to Main Content

Nakon uspješne realizacije privrednih razgovora u Širokom Brijegu, u junu ove godine, Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) u saradnji sa udruženjem Wirtschaftsverein BiH i uz podršku ProCredit Bank, 11. oktobra je organizovalo regionalni događaj ovog tipa i u Tuzli. 

Brojni privrednici iz tuzlanske regije te predstavnici vlasti sa više razina razgovarali su ovom prilikom o aktuelnim izazovima za lokalnu privredu, potencijalima i značaju ove regije za bosanskohercegovačku privredu te o mogućnostima proširenja saradnje sa njemačkim kompanijama, a posebno interesovanje izazvala je panel diskusija koja je upriličena u okviru ove konferencije, čija tema je glasila „Kvalifikovana radna snaga u Bosni i Hercegovini“.

Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, osvrnuo se na uspješnu vanjskotrgovinsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Njemačke, koja u posljednjih nekoliko godina bilježi kontinuirani rast, posebno naglasivši saradnju sa kompanijama iz tuzlanske regije. „Izvozni potencijal ove zemlje još uvijek nije dovoljno iskorišten. Da bi se postigao stabilan i održiv rast izvoza, neophodno je da se u Bosni i Hercegovini kako za domaće tako i za strane investitore poboljšaju okvirni uslovi poslovanja. Prve realizovane reforme u tom smislu predstavljaju pozitivan signal“, naglasio je Neubert. Osim toga, Neubert je govorio o dualnom obrazovnom sistemu u Njemačkoj, koji ima  stogodišnju tradiciju u ovoj zemlji i koji je, prema njegovim riječima, jedan od ključnih faktora uspjeha njemačke privrede.

Enes Drljević, direktor Udruženja za razvoj NERDA, govorio je o privrednim potencijalima sjeveroistočne BiH, dok je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, predstavio Vodič za investitore Tuzlanskog kantona, gdje su po prvi put na kompaktan način obuhvaćene najznačajnije informacije o Tuzlanskom kantonu.

Nermin Hodžić, Ministar za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog kantona, poručio je da je uvijek spreman na dijalog sa privrednicima u cilju iznalaženja konstruktivnih rješenja. On je naglasio da je svjestan nedostatka kvalifikovane radne snage, te da je neophodno razbiti javno mišljenje da je zanatsko obrazovanje manje vrijedno, a ujedno je pozvao i poslodavce da obrazovanje nove radne snage shvate kao investiciju, a ne kao trošak.

Iz publike su se javili predstavnici kompanija iz tuzlanske regije, koji su apelovali na Državu da što prije uskladi obrazovni sistem sa realnim potrebama privrede, te poručili da su privrednici spremni da obezbijede radna mjesta kandidatima koji će se školovati u deficitarnim strukama, te da će sufinansirati troškove uvođenja dualnog obrazovnog sistema.

Kao jedina njemačka banka u BiH, ProCredit Bank je podržala organizaciju događaja i uzela aktivno učešće u razgovorima sa privrednicima. Maja Mehmedović, izvršna direktorica ProCredit Bank, je istakla da je Banka fokusirana na rad malih i srednjih preduzeća, kako u BiH tako i u tuzlanskoj regiji, i da kao partner banka, kroz adekvatnu finansijsku podršku, nastoji podržati svoje klijente u realizaciji njihovih poslovnih projekata. Pored toga, Mehmedović je govorila o značaju ProCredit Grupacije i naglasila da i sama Banka intenzivno radi na umrežavanju klijenata kroz B2B događaje, sa područja Njemačke i ostalih zemalja ProCredit Grupacije.

Imajući u vidu veliku zainteresovanost privrednika i uspjeh regionalnih događaja poput ovog u Tuzli, AHK BiH uz podršku ProCredit Bank u narednom periodu planira organizovati Privredne razgovore u Banjoj Luci čime bi obuhvatili sve privredne regionalne centre i dali priliku privrednicima da zajedno pokušaju pronaći rješenja za prevazilaženje izazova sa kojima se susreću, kako lokalno tako i u cijeloj državi.

 

Back To Top