skip to Main Content
2011 Zips 1231 2010.  ZIPS 1207..qxd.qxd

U Tuzli je juče održan 4. Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor 2017, koji je okupio oko 150 učesnika i učesnica iz zemlje i svijeta. Forum je organizovala grupacija „Naša perspektiva” uz podršku USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”. Prilikom otvaranja, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je podvukao važnost investicija koje dolaze od Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta, te je naglasio zahvalnost organizatorima i pokroviteljima zbog izbora Tuzle kao grada domaćina ovogodišnjeg BHdiaFor-a.

“Vidjeli smo Forbesovu listu, BiH je za biznis najgora u Evropi, najgora u regiji i među najgorima na svijetu. Ugledni magazin Forbes, spominjepreviše segmentiranosti bh. tržišta. To je normalno, jer imamo u jednoj državi trinaest država, spominje prenagomilanu birokratiju, to je normalno, jer smo zadnji za biznis, a prvi po broju ministara i poslanika.
Forbes spominje da Vlada može teško provoditi i koordinirati, u takvome pocijepanome sistemu, ekonomsku politiku. Preporučuje reformu uprave, podršku realnom sektoru u razvoju, hitno smanjenje broja nezaposlenih, povećanje broja zaposlenih, brže integracije u EU i ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Nešto mora da se mijenja, naša dijaspora je za nas velika prilika i mi moramo uraditi sve. Ja mogu da kažem šta smo uradili mi, otvorili smo jedan poseban ured za poduzetnike. Imamo u sistematizaciji i posebno radno mjesto za poslovnu saradnju sa dijasporom. Naši najstručniji službenici rade u Uredu za poduzetnike i na raspolaganju su svakom poduzetniku. Podueztnik samo treba da dođe na glavni ulaz, na koji ulaze najvažniji gosti Grada, na koji ulaze ambasadori i da kaže da je poduzetnik. Naravno da se to odnosi i na dijasporu, jer danas je dijaspora BiH jača nego prije, a BiH je slabija nego ikada prije˝, istakao je Imamović i dodao: ˝Osnovno što moramo uraditi je reforma uprave. Od tih trinaest država u jednoj državi jedanaest je u FBiH, mora se mijenjati Ustav FBiH. Moraju se faktički ukinuti kantoni, tada bismo za deset puta povećali efikasnost i koordinaciju. Ukinuli bi podijeljenost tržišta na te tolike državice i uslovi za korupciju bi bili manji deset puta. Budžeti općina i gradova bi bili tri puta veći, budžet federalnog nivoa dva i po puta veći. E onda je tu obezbijeđena ušteda iz koje se oko 500 miliona KM može usmjeriti u poticaje realnom sektoru. Mogli bi da se daju poticaji, da se, recimo, smanji cijena rada za poslodavce, kako bi oni povećali broj zaposlenih i povećali plate. I da se realizuje i ovo drugo, što ovaj ugledni američki poslovni magazin preporučuje. Naša dijaspora je naša prilika i u ovim okolnostima trebamo uraditi sve, ali da bi se pomjerili sa zadnjeg mjesta, tu trebaju radikalni potezi i radikalne mjere, kao u prvom koraku, najhitnija moguća mjera je izmjena Ustava FBiH”.

„Uz Biznis centar bh. dijaspore koji smo početkom mjeseca predstavili u novim prostorijama u Sarajevu, te pokretanje Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, polako se i sa BHdiaFor-om zaokružuje jedan koncept koji je trajan i koji predstavlja održivu platformu za poslovno povezivanje bh. dijaspore.  Naši donatori iz USAID-a prepoznali su ekonomski potencijal bh. dijaspore, te su podržali BHdiaFor i naše aktivnosti”, kazao je Armin Alijagić iz „Naše perspektive”.

Šef USAID Projekta „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine” Sanjin Arifagić podvukao je važnost dijasporskih investicija, te je predstavio sve alate i mehanizme koje ovaj projekat nudi u svrhu podrške razvoju i zapošljavanju. Također, govorio je o mogućnostima koje USAID nudi dijasporskim investitorima kroz tehničku podršku i grant program za mala i srednja preduzeća.

Na 4. Biznis forumu bosanskohercegovačke dijaspore govorili su brojni investitori, predstavljeno je niz različitih projekata i aktivnosti, a posebnu pažnju je dobila inicijativa za formiranje Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore (DIAC) koje će u budućnosti raditi na zagovaranju povoljnije poslovne klime za ulaganje i pokretanje posla u Bosni i Hercegovini.

Back To Top