skip to Main Content

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković prisustvovao je juče u Berlinu otvaranju 52. Međunarodnog sajma turizma (ITB) na kojem  Turistička organizacija Republike Srpske predstavlja najznačajnije turističke potencijale Republike Srpske.

Na sajmu koji se smatra najvećom turističkom berzom u svijetu, u turističkoj ponudi Republike Srpske predstavljene su destinacije aktivnog odmora, poput nacionalnih parkova i planina, kratke gradske ture sa obilascima kulturno-istorijskih znamenitosti, te ponuda manifestacionog turizma koja se odnosi na festivale za mlađu populaciju koji se održavaju u ljetnjim mjesecima, kao i drugi turistički sadržaji koji se smatraju potencijalno zanimljivim inostranim turistima.

Prvog dana sajma zabilježena je velika zainteresovanost posjetilaca za štand na kojem je predstavljena turistička ponuda Republike Srpske.  Štand Srpske posjetile su i delegacije iz zemalja iz okruženja, te predstavnici najveće turoperatorske kompanije u svijetu ”Tomas Kuk”, sa kojima je ministar Gluhaković razgovarao o mogućnostima saradnje i provođenja zajedničkih projekata u narednom periodu.

Kako je istakao, veoma je važno da Srpska učestvuje na sajmu u Berlinu, jer je riječ o najznačajnijoj turističkoj manifestaciji u svijetu. ”Značajno je svako učešće Srpske na događaju kao što je berlinski sajam, kako bismo pokazali svijetu ko smo i šta imamo turistički da ponudimo. Srpska je nedovoljno istražena destinacija za neke zemlje, ali izuzetno turistički atraktivna i zbog toga smo ovdje kako bismo predstavili naše najveće prirodne ljepote i ukazali na potencijal koji imamo”, istakao je ministar Gluhaković. Potvrdio je da je primjetno povećanje broja dolazaka turista iz Njemačke u Republiku Srpsku iz godine u godinu, te da je pozitivnom trendu dolaska njemačkih turista sigurno doprinijelo i dosadašnje učešće Srpske na berlinskom sajmu.

Tokom posjete sajmu u Berlinu, ministar Predrag Gluhaković i savjetnik ministra Aleksandar Đurić razgovarat će sa organizatorima sajma i predstavnicima turističke privrede Njemačke, a prisustvovaće i šestoj privrednoj manifestaciji ”Dunavski salon”, u okviru koje će učestvovati u međunarodnoj panel diskusiji na temu ”Kultura i turizam u realizaciji Dunavske strategije”.

Back To Top