skip to Main Content

 

Pojačani inspekcijski nadzori, koji imaju za cilj suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, i dalje se provode na području Kantona Sarajevo.

– Tržišno-turistički i inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su, u periodu od 11. jula do 18. septembra ove godine, izvršili ukupno 1.758 timskih inspekcijskih nadzora, kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

Naglasila je kako su “na osnovu utvrđenog stanja izdali 964 prekršajna naloga u iznosu od 1.040.651 KM, a otkrili su i 273 osobe u statusu “radnika na crno””.

– Spisak osoba koje su bile angažovane bez ugovora o radu dostavljen je Službi za zapošljavanje KS, radi brisanja sa evidencije nezaposlenih osoba, kazala je Brdarić.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS podsjećaju da su, predmet ovih inspekcijskih nadzora pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje ugostiteljstva, turizma i trgovine, sa posebnim usmjerenjem na subjekte koji ostvaruju veći promet, upošljavaju, odnosno angažiraju veći broj radnika, kao i povratnike u činjenju prekršaja, što je, između ostalog, precizirano Zakjučkom Vlade KS od 18. augusta ove godine.

 

Izvor: FENA

Back To Top