skip to Main Content

Borovac Saxer Oktobar 2016

 

Švicarska je predana nastavku saradnje sa Bosnom i Hercegovinom s akcentom na jačanje ekonomske saradnje i ohrabrivanju švicarskih investitora da ulažu zemlju sa uistinu velikim ekonomskim potencijalom. Ovo je tokom nastupne posjete državnoj ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac poručila švicarska ambasadorica u BiH Andrea Rauber Saxer.

Ona je informirala ministricu Borovac kako je nova Strategija Švicarske o saradnji sa BiH u fazi odobravanja, ali da je već odobren finansijski okvir na osnovu kojeg će i u naredne četiri godine Švicarska godišnje izdvajati 20 miliona švicarskih franaka kroz projekte pomoći BiH.

Ambasadorica Rauber Saxer je navela kako je upoznata da je dinamika provedbe projekata značajno ubrzana i rezulati na terenu mnogo vidljiviji u mandatu ministrice Borovac naglasivši kako je to posebno vidljivo na planu realizacije Regionalnog stambenog programa.

Ministrica Borovac je potcrtala kako posebno cijeni projekte koji prate Regionalni stambeni program u smislu osiguravanja uslova održivog povratka, a u čemu je Švicarska jedan od ključnih donatora.

– Osigurati krov nad glavom nije dovoljan garant niti uslov za povratak. Drago mi je da su tu činjenicu prepoznali i naši partneri poput Švivcarske koja kroz projekte održivog povratka, odnosno ekonomskog osnaživanja povratnika daje smisao Regionalnom stambenom programu – omogućava im uslove za ostanak i opstanak na prijeratnoj adresi – navela je ministrica Borovac.

Zajednički je zaključeno kako ovi projekti imaju odraza na ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji, a posebno na planu otvaranja novih radnih mjesta.

Ambasadrica Rauber Saxer je naglasila kako veliki ekonomski potencijal Bosne i Hercegovine predstavlja njeno iseljeništvo. Ona je pozdravila najavu ministrice Borovac da BiH uskoro treba dobiti Politiku odnosa sa iseljeništvom, što će biti prvi dokument kojim se institucionalnizira saradnja sa dijasporom.

Back To Top