skip to Main Content

Obnovljeni objekt i opremljeni laboratoriji Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije u Livnu svečano je otvoren prije dva dana. Ravnateljica Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije, Orjana Semren nazočne je upoznala o aktivnostima koje su poduzete i koje treba poduzeti u sljedećem razdoblju kako bi se Zavodu za hranu i veterinarstvo tijekom 2019. godine, po završetku postupka akreditacije i dobivanja potrebnih ovlaštenja i odobrenja od nadležnih institucija uspostavili suvremeni na europskom tržištu konkurentni laboratoriji koji će provoditi standardizirane i verificirane analitičke i dijagnostičke metode ispitivanja. Zavod za hranu i veterinarstvo ustrojbena je jedinica Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije. Osnovan je  Zakonom o dopunama zakona o ustrojstvu i djelokrugu županijske uprave 2009. godine, ali konkretne aktivnosti na stavljanje u funkciju počele su 2016. godine.

Kazala je, među ostalim, kako je obnavljanju objekta i opremanju Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije laboratorijskom opremom, informatičkom opremom i uredskim i laboratorijskim namještajem uloženo oko 1.500.000 KM iz Proračuna Hercegbosanske županije. Opremljena je Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, dva laboratorija Odjela za veterinarsko javno zdravstvo Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije. Laboratorij za mikrobiologiju i kakvoću sirovoga mlijeka opremljen je automatiziranim uređajima za analizu sirovog mlijeka i dodatnom opremom u vrijednosti 1.080.000 KM, a sredstva za nabavu osigurana su iz Proračuna Hercegbosanske županije. Opremu  laboratorija za mikrobiologiju hrane i vode u vrijednosti od 200.000 KM donirala je Češka razvojna agencija. Tijekom 2019. godine planiramo opremiti potrebnom opremom i pripremiti za akreditaciju Laboratorija za dijagnostiku zaraznih, parazitarnih i drugih bolesti životinja, a eventualno i Laboratorij za fizikalno kemijske analize hrane i vode.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić je rekao: „Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam ovdje kao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, a posebno me veseli što smo u vrlo kratkom roku na otvorenju Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije. U Zavodu za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije u ovoj godini planirano je upošljavanje 12 osoba srednje i visoke stručne spreme od koji je sedam već započelo s radom. Ovo je jedan od pokazatelja da Vlada radi kvalitetno i ono što je cilj je borba za narod Hercegbosanske županije. Vlada Hercegbosanske županije osigurat će sredstva iz Proračuna za 2019. godinu kako bi se dovelo do završetka same zgrade i nabavila oprema kako bi se krenulo punim kapacitetom rada“. Sredstva koja su se prijašnjih godina izdvajala za pripadajuće usluge kontrole i analize od sada će opstajati u Hercegbosanskoj županiji, samim time Zavod bi u budućnosti trebao biti samoodrživ.

 

Back To Top